Το εμπόριο βρίσκεται φέτος πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των περισσότερων χωρών της Ασίας. Στις ΗΠΑ τα πρόσφατα ανησυχητικά στοιχεία για το εμπόριο έκαναν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει ειδική έγκριση από το Κογκρέσο (ΤΡΑ) για να ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού (ΤΡΡ), με τη συμμετοχή 11 χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Εάν ο Ομπάμα δεν λάβει την έγκριση, τότε οι εμπορικoί εταίροι της χώρας δεν θα κάνουν τις καλύτερες δυνατές παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επειδή θα φοβούνται την παρέμβαση του Κογκρέσου όταν θα έλθει η στιγμή να επικυρωθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

Τα οφέλη από τέτοιες συμφωνίες είναι μεγάλα. Οι χώρες ωφελούνται σημαντικά όταν παράγουν και εξάγουν τα ίδια τα προϊόντα τους. Επίσης ωφελούνται όταν εισάγουν προϊόντα από άλλες χώρες, οι οποίες είναι πολύ καλές στο να τα κατασκευάζουν. Επιπλέον, το περισσότερο εμπόριο αυξάνει την παραγωγικότητα. Για τον λόγο αυτόν οι επιχειρήσεις που εξάγουν πολλά από τα προϊόντα τους πληρώνουν υψηλότερους μισθούς από άλλες που εξάγουν λιγότερα από τα προϊόντα τους.

Η ουσία είναι ότι εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές αυτοκινήτων στη Μαλαισία, γεωργικών προϊόντων στην Ιαπωνία και υπηρεσιών στο Βιετνάμ, οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα αυξάνονταν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που εάν πετύχει η συμφωνία ΤΡΡ τα πραγματικά μέσα εισοδήματα στις ΗΠΑ θα αρχίσουν πάλι να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Ο Τζέφρι Φράνκελ είναι καθηγητής στο Kennedy School of Government του Harvard. Εχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.