Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Ελλάδα, «παρά το πρόβλημα ρευστότητας που διαθέτει», δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να αποπληρώσει τις επικείμενες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στις 12 Μαΐου, το ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο το γεγονός, αναφέρει το πρακτορείο, ότι η ρευστότητα της χώρας εξαντλείται και πως υπάρχει φόβος η χώρα να προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αναβάλλοντας έτσι την εξόφληση των οφειλών της προς το ΔΝΤ, η δήλωση του συγκεκριμένου αξιωματούχου έρχεται να διαλύσει αυτούς τους φόβους. Τονίζει χαρακτηριστικά προς το Reuters:

«Φυσικά και τα χρήματα δεν…τρέχουν από τα μπατζάκια της χώρας όμως είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσει με ευκολία να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το Ταμείο».

Στο Eurogroup

Το Eurogroup είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές της, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, δηλώνει αξιωματούχος της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική.

«Δεν περιμένω εκτεταμένη και έντονη συζήτηση», είπε ο αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Reuters, καθώς η τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη στον ορίζοντα, συμπληρώνοντας ότι «οι υπουργοί Οικονομικών θα εκτιμήσουν την κατάσταση, βάση των αναφορών των θεσμών».

«Από ό,τι έχω ακούσει, θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν, αλλά ακόμη βρισκόμαστε μακριά από μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιγραφεί ως τελική συμφωνία» επισήμανε ο ίδιος.

«Δεν θα υπάρξουν τελικά συμπεράσματα τη Δευτέρα. Υποθέτω ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πουν: είναι καλό, αν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, συνεχίστε τη δουλειά» είπε.

Πάντως, την ίδια στιγμή οι εργασίες στο Brussels Group συνεχίζονται με στόχο τη σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα μέχρι τη Δευτέρα, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά να υπάρξει «μήνυμα» από το προσεχές Eurogroup, ώστε η ΕΚΤ να αποδεσμεύσει χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ανάσα ρευστότητας.

«Ελπίζω τη Δευτέρα πως θα δοθεί ένα σήμα προόδου και [θα πουν] ότι μία συμφωνία είναι ορατή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον Guardian.