Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες ότι γάλλοι στρατιώτες βίασαν ανηλίκους -σύμφωνα με αναφορές μέχρι και αγόρια ηλικίας εννέα ετών- στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σκόπευε να λάβει νομική δράση. «Πρόκειται για πολύ σοβαρές πράξεις» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Αριστίντ Σοκαμπί.

Αρκετά παιδιά καταγγέλλουν ότι 14 γάλλοι στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως μέλη μίας ειρηνευτικής αποστολής, κακοποίησαν σεξουαλικά κάποια από αυτά με αντάλλαγμα φαγητό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι βιασμοί σημειώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014.

«Μετανιώνω για το γεγονός ότι δεν δεν συμμετείχαμε στις έρευνες, παρά τις συμφωνίες συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία» δήλωσε ο Σοκαμπί.

«Έτσι, έδωσα οδηγίες στον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα και να αναζητήσει τις αποδείξεις που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι Γάλλοι» τόνισε.

Η Γαλλία είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2013, με φόντο την αιματηρή βία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρώην γαλλική αποικία. Ο ΟΗΕ στη συνέχεια εγκατέστησε δύναμη κυανόκρανων, με την άφιξη της οποίας η Γαλλία ξεκίνησε φέτος να αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις της.