Μήνυση σε βάρος ενός ζωολογικού κήπου κατέθεσαν φιλοζωικές οργανώσεις μετά τον θάνατο και του δεύτερου χιμπατζή, του Αδάμ, που το είχε σκάσει μαζί με τη σύντροφό του την Εύα την περασμένη Δευτέρα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τόση οργή στη Μαγιόρκα που η πολιτοφυλακή αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τον θάνατο του Αδάμ.

«Γύρω στις 7.15 σήμερα ένας υπάλληλος βρήκε το άψυχο σώμα» του 30χρονου χιμπατζή «να επιπλέει σε μια δεξαμενή με θαλασσινό νερό» σε μια μονάδα αφαλάτωσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση αυτή.

«Όλα δείχνουν ότι ο θάνατός του μάλλον προήλθε από πνιγμό, ωστόσο περιμένουμε» την άποψη του κτηνίατρου που κλήθηκε να εξετάσει το ζώο, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Αδάμ και η Εύα δραπέτευσαν την Δευτέρα από τον ζωολογικό κήπο Σα Κόμα, όπου ζούσαν τα τελευταία 13 χρόνια.

Η Εύα σκοτώθηκε την ίδια ημέρα από άνδρες της πολιτοφυλακής που υποστήριξαν ότι λόγω της επιθετικότητάς της και του μεγέθους της (ζύγιζε περίπου 70 κιλά) ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν αναισθητικά βέλη για να την ακινητοποιήσουν.

Οι χιμπατζήδες μπορούν να ζήσουν έως και 60 χρόνια σε αιχμαλωσία.

«Καταθέσαμε μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του ζωολογικού κήπου για τον θάνατο του Αδάμ και της Εύας», ανακοίνωσε ο Πέδρο Ρόθας, ο διευθυντής της ισπανικής οργάνωσης προστασίας των πρωτευόντων »Σχέδιο Μεγάλος Πίθηκος».

Η μήνυση βασίζεται σε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα με βάση το οποίο η κακομεταχείριση των ζώων τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μέχρι και 12 μήνες.

«Όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας (που θα απέτρεπαν τη φυγή και τον θάνατο των δύο χιμπατζήδων) απέτυχαν», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Μικέλ Μπρουνέτ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Σα Κόμα «έχει περάσει από όλους τους ετήσιους ελέγχους».

Όπως εξήγησε, ο Αδάμ και η Εύα γεννήθηκαν σε έναν άλλο ζωολογικό κήπο και έζησαν αρκετά χρόνια «σε έναν ιδιώτη». Μεταφέρθηκαν στο Σα Κόμα κατόπιν εντολής των αρχών, επειδή δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα.

«Αυτά τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο δύο αθώων ζώων δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητα», ανέφερε από την πλευρά της η φιλοζωική οργάνωση «Ισότητα των ζώων».