Νέες καινοτόμες δράσεις, όπως προσωπικές επισκέψεις σε «δύσκολες περιοχές», για την «κοινωνική αστυνόμευση», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ενώ δήλωσε την διαφωνία του με το «σχέδιο Αβραμόπουλου» για το μεταναστευτικό και εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα κατανομής των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός, παρουσίασε και επίσημα τον νέο αναπληρωτή γενικό γραμματέα που ορίστηκε για τον συντονισμό στο μεταναστευτικό ζήτημα, μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ανήγγειλε την δημοσιοποίηση αύριο των πεπραγμένων των 100 ημερών της νέας ηγεσίας.

Ο νέος αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τζανέτος Φιλιππάκος, πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ,, ο οποίος πρόσκειται στους ΑΝ.ΕΛ., ορίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να συντονίζει το μεταναστευτικό, επειδή, όπως είπε ο Γιάννης Πανούσης, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες και εξακολουθούν να έχουν άμεση ανάμειξη η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Γ. Πανούσης ανέφερε ότι από λίγο που διάβασε την έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει αρκετές διαφωνίες. Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η κατανομή των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά για την συνθήκη Σένγκεν και το Δουβλίνο 1 και 2 θα υπάρξει λύση, χωρίς να θέλει να πει περισσότερα.

Σε ότι αφορά την αστυνόμευση, ο υπουργός ανέφερε ότι το στοίχημα είναι η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με μοντέλο την κοινωνική αστυνόμευση.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης έκανε αιφνιδιαστική περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Γιάννης Πανούσης, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το Μενίδι και την Μάνδρα.

«Θα περπατήσουμε όλες τις δύσκολες περιοχές και αυτό θα είναι ένα από τα μέτρα για την σύνδεση του πολίτη με την αστυνομία, μαζί με τον αστυνομικό της γειτονιάς, τα συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας και άλλα μέτρα», είπε μεταξύ άλλων για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε ότι κατά την περιοδεία του έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία της αστυνομίας, αλλά υπάρχουν προβλήματα, γι’ αυτό θα ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης στους σταθμούς του μετρό, και άλλα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός.

Οι ξενοδόχοι

Ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είναι η μικρομεσαία εγκληματικότητα σε βάρος τουριστών.

Είχε χθες συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που του εξέθεσαν το σημαντικό ζήτημα, αλλά και ένα άλλο πρόβλημα, εξίσου σοβαρό. Πολλοί τουρίστες, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα κλοπής ή άλλης επίθεσης, στα αστυνομικά τμήματα που καταφεύγουν υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς δεν υπάρχουν γλωσσομαθείς αστυνομικοί και η γραφειοκρατία είναι αφόρητη.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, οι ξενοδόχοι πρότειναν να διαθέσουν ένα διαμέρισμα πλήρως επιπλωμένο και με όλα τα απαραίτητα και ευχάριστο περιβάλλον, στο οποίο θα εγκατασταθούν αστυνομικοί που γνωρίζουν ξένες γλώσσες με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Αντιπυρική περίοδος

Αναφορά και στην αντιπυρική περίοδο που άρχισε την 1η Μαΐου, έγινε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, από τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο, ο οποίος είπε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις οι οποίες είναι πολλές, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, που στοχεύει στην πρόληψη.