«Ανοησίες» χαρακτήρισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσα λέγονται περί καταβολής γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι το ζήτημα έχει οριστικά διευθετηθεί.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, ο Σόιμπλε είπε:

«Ο πρόεδρος δεν μιλούσε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Αυτό που είπε είναι ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που υποφέρουν από τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γκάουκ μας προέτρεπε να μην ξεχάσουμε».

«Ίσως δεν εξετάσαμε προσεκτικά τι συνέβη στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με επανορθώσεις», είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «τα υπόλοιπα που λέγονται είναι ανοησίες».

«Μην κατηγορείτε εμάς για την κρίση»

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει νόημα. Εάν τελικά τίποτε δεν αλλάξει, αυτό συνεπάγεται πλήγμα για τους ίδιους τους Έλληνες».

Στην Ευρώπη «πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες «για πολλά χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. «Αυτούς πρέπει να τους πιάσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από άλλη πηγή, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα, και υπογράμμισε ότι «ούτε η Ευρώπη, ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από