Με τις υπογραφές να πέφτουν την ύστατη ώρα για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, η 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου ανοίγει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αγωνία για το μέλλον της. Στο παρασκήνιο μάλιστα δεν λείπουν και τα ερωτήματα, όπως αυτό για την τύχη της ηγεσίας στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: μήπως, δηλαδή, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης διατήρησε το σχήμα ως έχει για να πραγματοποιηθεί εγκαίρως η Εκθεση, αλλά θα το αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Εστω κι έτσι, αιχμή του δόρατος της Εκθεσης –που οργανώθηκε μόλις σε ενάμιση μήνα –είναι το αφιέρωμα «Μακρινές φωνές» στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία (ισπανική, πορτογαλική, λατινοαμερικανική), χωρίς όμως τιμώμενη χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, τους Εουσέμπι Αγένσα Πρατ (Ισπανία), Φλάβια Κομπάν (Αργεντινή), Ομάρ Φιγκέροα Τούρσιος (Κολομβία), Κάρμεν Ποσάδας (Ουρουγουάη), Νταμιάν Ταμπαρόφσκι (Αργεντινή), αλλά και τιμητικές εκδηλώσεις για τον Πεσόα, τον Μπόρχες και τον προσφάτως εκλιπόντα Εδουάρδο Γκαλεάνο. Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση πορτρέτων από 69 σκιτσογράφους της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο» –αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στη διοργάνωση –με τιμώμενους λογοτέχνες τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ζήσιμο Λορεντζάτο –συμμετέχουν συνολικά 25 εκθέτες από 21 χώρες, καθώς και ξένοι συγγραφείς, όπως ο Ουκρανός Αντρέι Κούρκοφ, οι Γάλλοι Ολιβιέ Ντελόρμ και Ιβ Σαρλ Ζαρκά και οι Ρώσοι Ολγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ισκοβιτς.

Το δικό της «παρών» δίνει η νέα γενιά της ελληνικής λογοτεχνίας (Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ορφέας Απέργης, Αρίστη Ζαΐμη, Κατερίνα Ζησάκη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Θωμάς Τσαλαπάτης κ.ά.) μέσα από το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Δράμας και Θεσσαλονίκης θα προβληθούν ελληνικές και ισπανόφωνες ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα: «Βιριδιάνα» του Λουίς Μπουνιουέλ, «Η τίγρη» του Καμίλο Λουσουριάγα, «Μαύρο ψωµί» του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα, «Blancanieves» του Πάμπλο Μπερχέρ, «Η κυψέλη» του Μάριο Κάμους κ.ά.

INFO

Στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, περίπτερα 13και 15