Μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν αγόρια και άνδρες μπροστά στις οικογένειές τους, πριν πάρουν μαζί τους γυναίκες και παιδιά σε δασικές εκτάσεις, όπου πολλά από τα θύματά τους έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και από ασθένειες, αφηγήθηκαν όμηροι που απελευθερώθηκαν από νιγηριανούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας διέσωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά την περασμένη εβδομάδα από τα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης, στο δάσος Σαμπίσα, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Η απελευθέρωσή τους έστρεψε ξανά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των ομήρων.

Επειτα από πολλά 24ωρα καθ’ οδόν, σε ανοικτά φορτηγάκια, εκατοντάδες έφθασαν χθες Κυριακή σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Γιόλα, όπου τους προσφέρθηκε τροφή και τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια. Εκεί μίλησαν σε δημοσιογράφους για πρώτη φορά.

«Δεν μας επέτρεπαν να κινηθούμε ούτε εκατοστό», είπε η μία από τις γυναίκες που απελευθερώθηκαν, η Ασάμπε Ουμάρου, αναφερόμενη στην ομηρία της. «Αν χρειαζόταν να πας τουαλέτα, σε ακολουθούσαν. Μας κρατούσαν σε ένα μέρος. Ημασταν δεμένες. Ευχαριστούμε τον θεό που είμαστε ακόμη ζωντανές. Ευχαριστούμε τον νιγηριανό στρατό που έσωσε τις ζωές μας», πρόσθεσε.

Παιδιά και 277 γυναίκες, αρκετοί από τους οποίους είχαν επιδέσμους στα κεφάλια ή στα άκρα, έφθασαν στον καταυλισμό αργά προχθές Σάββατο.

Σχεδόν 700 θύματα των απαγωγέων έχουν απελευθερωθεί από το προπύργιο των ισλαμιστών στο δάσος Σαμπίσα από την Τρίτη. Παιδιά και 234 γυναίκες απελευθερώθηκαν την Παρασκευή.

«Οταν είδαμε τους στρατιώτες υψώσαμε τα χέρια και φωνάξαμε για να μας βοηθήσουν. Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που μας φρουρούσαν άρχισαν να μας πετάνε πέτρες απαιτώντας να τα ακολουθήσουμε σε ένα άλλο κρησφύγετο, αλλά αρνηθήκαμε διότι ήμασταν σίγουρες πως οι στρατιώτες θα μας έσωζαν», είπε η 24χρονη Ουμάρου, μητέρα δύο παιδιών.

Οι όμηροι υπέφεραν από υποσιτισμό και από ασθένειες, πρόσθεσε. «Κάθε μέρα βλέπαμε τον θάνατο μιας από εμάς και περιμέναμε τη δική μας σειρά», αφηγήθηκε η Ουμάρου.

Μαγείρισσες, σεξουαλικές σκλάβες, ή ανθρώπινες ασπίδες…

Μια άλλη όμηρος, η Σεσίλια Αμπελ, δήλωσε ότι ο σύζυγός της και ο πρωτότοκος γιος της εκτελέστηκαν μπροστά της, πριν οι ισλαμιστές αναγκάσουν εκείνη και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά της να τους ακολουθήσουν στο δάσος. Για δύο εβδομάδες, πριν οι στρατιώτες σώσουν την ίδια και τα παιδιά της, δεν είχε φάει σχεδόν τίποτε.

«Μας έδιναν μόνο ξερό καλαμπόκι τα απογεύματα. Δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους. Πολλοί από εμάς που είχαμε αιχμαλωτιστεί πέθαναν στο δάσος Σαμπίσα. Ακόμη και μετά τη διάσωσή μας, 10 πέθαναν στον δρόμο της επιστροφής».

Στους ομήρους που απελευθερώθηκαν μοιράστηκε ψωμί και τσάι μόλις έφθασαν στον καταυλισμό. Δεκαεννέα εισήχθησαν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν ειδικές φροντίδες, δήλωσε ο δρ. Μοχάμεντ Αμίνου Σουλεϊμάν.

Ο στρατός ανέφερε ότι δυνάμεις του που πραγματοποιούσαν περιπολία χθες Σάββατο στην πολιτεία Ανταμάουα ανακάλυψαν 260 γυναίκες και παιδιά. Πολλά γυναικόπαιδα είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω μαχών, ενώ άλλα είχαν απαχθεί αλλά κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι συνέλαβε ένα πρόσωπο το οποίο προμήθευε τρόφιμα και καύσιμα στην Μπόκο Χαράμ χθες Κυριακή το πρωί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα Ισλαμικό Κράτος στη δυτική Αφρική, έχουν απαγάγει πάνω από 2.000 γυναίκες και κορίτσια από τις αρχές του 2014. Πολλές χρησιμοποιήθηκαν ως μαγείρισσες, σεξουαλικές σκλάβες, ή ανθρώπινες ασπίδες.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν απελευθερωθεί ως τώρα δεν φαίνεται να είναι κάποια από τις 200 και πλέον μαθήτριες που είχαν απαχθεί από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ πριν από έναν χρόνο.

Η Ουμάρου είπε ότι η δική της ομάδα ομήρων δεν συνάντησε ποτέ κάποιο από τα αγνοούμενα κορίτσια από το Τσιμπόκ.

Μονάδες του στρατού της Νιγηρίας, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Καμερούν και του Νίγηρα, έχουν αποσπάσει τεράστιες περιοχές από τα χέρια της Μπόκο Χαράμ τους τελευταίους δύο μήνες.