Κάποτε, όταν ήταν πολύ νέα, η Ρουθ Ρέντελ διέπραξε μια μικρή απατεωνιά. Δούλευε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα του Εσεξ «Chigwell Times» και έπρεπε να καλύψει ένα ετήσιο εορταστικό δείπνο του τοπικού τένις κλαμπ. Εκανε λοιπόν κάλυψη και μάλιστα με πολύ ζωντανές περιγραφές. Το μόνο που ξέχασε να γράψει ήταν ότι στη διάρκεια της βραδιάς ο βασικός προσκεκλημένος ομιλητής έπεσε ξερός την ώρα που έβγαζε λόγο. Το «ξέχασε» γιατί δεν είχε πάει ποτέ να παρακολουθήσει αυτή τη συνεδρίαση. Το αποτέλεσμα είναι ότι απολύθηκε, πράγμα θλιβερό ίσως για μερικούς αναγνώστες της τοπικής εφημερίδας, αλλά καθόλου θλιβερό για τους μελλοντικούς αναγνώστες της λογοτεχνίας της, προς την οποία στράφηκε οριστικά.

Η Ρουθ Ρέντελ πέθανε προχθές σε ηλικία 85 ετών καθώς δεν συνήλθε ποτέ από το εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο νοσηλευόταν από τις 15 Ιανουαρίου. Πέθανε σχεδόν ταυτόχρονα με την άλλη σπουδαία βρετανίδα συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, την Π.Ντ. Τζέιμς, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο. Βέβαια η Ρέντελ ήταν λιγότερο «καθαρόαιμη» συγγραφέας αστυνομικού. Η ίδια μιλούσε για «ψυχολογικά μυθιστορήματα εγκλημάτων» και, πράγματι, η λογοτεχνία της κινείται ανάμεσα στο ψυχολογικό μυθιστόρημα αγωνίας και το κλασικό αστυνομικό. Δεν είναι τυχαίο ότι την προτίμησαν αρκετοί σκηνοθέτες κινηματογράφου και τηλεόρασης καθώς η αγωνία ψυχολογικού τύπου περνάει καλά στην οθόνη. Ενδιαφέρον είναι βέβαια ότι τα βιβλία της δεν μεταφέρθηκαν στο σινεμά από Βρετανούς αλλά από τον Ισπανό Πέδρο Αλμοδόβαρ (η «Καυτή σάρκα» του βασίζεται στο μυθιστόρημα «Live flesh») και τους Γάλλους Κλοντ Σαμπρόλ, Κλοντ Μιλέρ, Φρανσουά Οζόν.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ. Η Ρουθ Ρέντελ έγραψε κοντά στα εξήντα μυθιστορήματα, από τα οποία τα μισά σχεδόν έχουν ως ήρωα τον επιθεωρητή Γουέξφορντ και είναι περισσότερο αστυνομικά από τα άλλα, ενώ 14 ακόμη από αυτά τα έχει γράψει με το ψευδώνυμο Μπάρμπαρα Βάιν. Με πολύ καλό γράψιμο, η πολυβραβευμένη Ρέντελ καταπιανόταν συστηματικά με θέματα όπως τα οικογενειακά μυστικά, οι σεξουαλικές διαστροφές, οι διανοητικές διαταραχές, αλλά και με θέματα πιο κοινωνικά όπως ο ρατσισμός ή τα ναρκωτικά. Οξυδερκής παρατηρητής των ανθρώπινων αδυναμιών και της αγγλικής κοινωνίας και διαθέτοντας μεγάλη φαντασία, έφτασε να μεταφράζεται σε κάπου 30 γλώσσες. Η κοινωνική της ευαισθησία είχε και πολιτική χροιά αφού ήταν πάντα ενεργή υποστηρίκτρια του Κόμματος των Εργατικών και από τη θέση του μέλους της Βουλής των Λόρδων, όπου συμμετείχε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ασχολήθηκε συστηματικά με θέματα όπως ο αναλφαβητισμός και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

Η Ρέντελ παντρεύτηκε τον διευθυντή των «Chigwell Times», από τους οποίους είχε απολυθεί, και απέκτησαν μαζί έναν γιο. Χώρισαν το 1975 και ξαναπαντρεύτηκαν το 1977, για να μείνουν ζευγάρι μέχρι τον θάνατο του Ντον Ρέντελ το 1999. Του Ντον Ρέντελ ο οποίος είχε αναλάβει τα πάντα στο σπίτι προκειμένου να μπορεί η Ρουθ να γράφει απερίσπαστη.

INFO

Τα βιβλία της Ρέντελ στο παρελθόν κυκλοφόρησαν από διάφορους εκδοτικούς οίκους, κυρίως την Ωκεανίδα, και την τελευταία δεκαετία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα «Σαν δαίμονας μπροστά μου», «Το ροτβάιλερ», «Θαμμένα μυστικά», «Πικρό τέλος», «Πορτομπέλο»