Η Βρετανία ενημέρωσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι το Ιράν, το οποίο διεξάγει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό υλικό από δύο εταιρίες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε (τους εμπειρογνώμονες) στις 20 Απριλίου 2015 ότι ‘γνωρίζει την ύπαρξη ενός ιρανικού δικτύου που δραστηριοποιείται για την απόκτηση πυρηνικού υλικού το οποίο έχει σχέση με τις ιρανικές εταιρίες Centrifuge Technology Company (TESA) και Kalay Electric Company (KEC)'», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Η KEC περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φορέων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ, λόγω των σχέσεών της με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πληροφορία κοινοποιήθηκε αργά, οι εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να διερευνήσουν με ανεξάρτητο τρόπο αυτές τις πληροφορίες», προστίθεται στο έγγραφο.

Το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, διεξάγει διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για μια τελική συμφωνία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Οι χώρες της Δύσης θέλουν να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προορίζεται αποκλειστικά για μη στρατιωτική χρήση και η Ισλαμική Δημοκρατία, σε αντάλλαγμα, ζητεί την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην επιτροπή του ΟΗΕ αρμόδια για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στις 21 Απριλίου.

Ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι, γενικά, λίγες παραβιάσεις των κυρώσεων του ΟΗΕ έχουν επισημανθεί.