Δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ιανουάριο ως αυτόν τον μήνα καταδεικνύουν ότι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Βόρεια Κορέα που μπορεί να παραγάγει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πιθανόν λειτουργεί ξανά, ανέφεραν την Τετάρτη αμερικανοί ειδικοί.

Μελέτη των Ντέιβιντ Ολμπράιτ και Σερίνα Κέλεχερ-Βεργκαντίνι του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι οι εικόνες αυτές καταδεικνύουν επίσης πως μια εγκατάσταση φυγοκέντρισης ουρανίου στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν έχει τεθεί σε λειτουργία και ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να προετοιμάζεται να ανακαινίσει το συγκρότημα αυτό.

Το Ινστιτούτο είχε αναφέρει στα τέλη της περασμένης χρονιάς πως εικόνες από τα τέλη Αυγούστου και τα τέλη Σεπτεμβρίου υποδείκνυαν πως ο αντιδραστήρας στο Γιονγκμπιόν είχε πάψει να λειτουργεί εν μέρει ή εντελώς.

Η μελέτη του Ινστιτούτου δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου και των πυραύλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

Εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου 

Στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν λειτουργούσαν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου. Αμφότερα τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.

Ο Ολμπράιτ ήταν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που είχαν παρουσιάσει τρία σενάρια σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της ασιατικής χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα σενάρια προέβλεπαν ότι ο αριθμός των πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αυξηθεί σε 20, 50 ή 100 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα όμως η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε πως κινέζοι ειδικοί σε θέματα πυρηνικών όπλων προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως έχει ήδη 20 πυρηνικές κεφαλές και τη δυνατότητα να παραγάγει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο ώστε να διπλασιάσει το οπλοστάσιο αυτό ως την επόμενη χρονιά. Οι εκτιμήσεις των κινέζων επιστημόνων υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των αμερικανών ομολόγων τους, που θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει 10-16 πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στη Βόρεια Κορέα έχει επιβληθεί ευρύ φάσμα διεθνών κυρώσεων λόγω των πυρηνικών και των πυραυλικών δοκιμών της. Εχει προχωρήσει σε τρεις γνωστές πυρηνικές δοκιμές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από