Στα 6 δισ. ευρώ τοποθετεί η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, τοποθετώντας στα 33 δισ. ευρώ περίπου τις καταθέσεις που εγκατέλειψαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 έως σήμερα.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 27 δισ. ευρώ καταθέσεων, ενώ η αύξηση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) κατά 5,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υποδηλώνει ότι οι εκροές μπορεί να έχουν εκ νέου επιταχυνθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.

Η Goldman Sachs συσχετίζει την αύξηση του ορίου του ELA με τη ταχύτητα μείωσης των καταθέσεων και το ύψος των εκροών. Όπως αναφέρει οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο από 7,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση του ELA ήταν 3 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο και το Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως οι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 Goldman Sachs στο πλαίσιο του ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς), κάτι που όπως αναφέρει τους επιτρέπει να έχουν ένα απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.

«

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι αναθεώρηση των περικοπών (σ.σ. των ενεχύρων) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να το αλλάξει σημαντικά αυτό», αναφέρει η ανάλυση της GS και ενδεικτικά τονίζεται πως σε περίπτωση αύξησης του «haircut» στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωθεί από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.