Ενα τριήμερο διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων και έντονου Match Racing είναι το τριήμερο της πρωτομαγιάς στο Sani Resort, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες και Ευρωπαίους ιστιοπλόους. Το Κύπελλο της Σάνη, το Sani Cup, μια νέα ιστιοπλοϊκή συνάντηση διεθνούς βεληνεκούς επί ελληνικών υδάτων εγκαινιάζεται από φέτος και αποτελεί ορόσημο στο χώρο του ναυταθλητισμού στην Ελλάδα.

Μία σύμπραξη του Sani Resort, του Hellenic Match Racing Tour και του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, το SANI CUP – HMRT 2015 φιλοξενεί σημαντικές ομάδες και διακεκριμένους αθλητές, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους πρωταθλητές, την «εθνική ομάδα» Match Racing - αν επιτρέπεται ο όρος- και συνάμα πολλές άλλες σημαντικές, διεθνείς συμμετοχές, όλες από τις κορυφαίες στον κόσμο. Οι αγώνες έχουν συντελεστή Grade-3 όσον αφορά την ISAF και πρόεδρος της επιτροπής είναι ο έμπειρος Δημήτρης Αλεβιζάκης.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει περισσότερα από 120 αλλεπάλληλα matches, μικρού μήκους και διάρκειας, σε απόσταση μόλις 150μ. από την είσοδο της μαρίνας και την ακτή. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες μοιράζονται από κοινού πανομοιότυπα one-design σκάφη του τύπου Platu-25. Με έμφαση στους ελιγμούς και τελικό ζητούμενο τη θεαματικότητα, οι αγώνες απευθύνονται όχι μόνο στο ειδικό ιστιοπλοϊκό κοινό αλλά και στους μη-μυημένους, καθώς όλοι θα απολαύσουν ένα θέαμα υψηλής τεχνικής και με ευκολία θα διακρίνουν τον τελικό νικητή. Ιδανικά σημεία για τους θεατές, το Sea You Bar & Restaurant βέβαια—ως στρατηγείο των αγώνων—οι βεράντες του Sani Beach Hotel και του Sani Beach Club, οι παραλίες του κόλπου—και φυσικά— το φυσικό αμφιθέατρο που προσφέρει ο λόφος. Για όσους δεν έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν in situ, οι αγώνες θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη στο δίκτυο του ΣΚΑΙ και στην OTE-TV ενώ διεθνώς θα προβληθούν σε πλέον των εκατό χωρών.

Match Racing

Για τους λάτρεις της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, το Match Racing αποτελεί την απόλυτη δοκιμασία στο θαλάσσιο στίβο, έναν αγώνα ο οποίος—πολύ πέραν των τυπικών ποιοτήτων της ταχύτητας, του handling και της τακτικής—επιστρατεύει εξίσου βαθιά γνώση των κανονισμών και απαιτεί ευφάνταστη στρατηγική απέναντι σε αντίπαλο και στίβο.

Για τους μη-μυημένους στο χώρο, ένα Match Race είναι η μονομαχία μεταξύ δύο (one-to-one) πανομοιότυπων, ισοδύναμων σκαφών (one-design) έτσι ώστε στο τέλος να προκύψει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Νικητής στέφεται εκείνος που θα περάσει τη γραμμή τερματισμού πρώτος. Για ένα Match Race ισχύουν ειδικοί κανόνες, σε σημεία διαφορετικοί από τους καθιερωμένους στη συμβατική, αγωνιστική ιστιοπλοΐα στόλου (fleet racing). Κριτές (umpires) ακολουθούν διαρκώς τα διαγωνιζόμενα σκάφη σε κοντινή απόσταση και αποφασίζουν άμεσα και ακαριαία την επιβολή ποινών σε περίπτωση παράβασης. Κάθε match έχει διάρκεια περίπου 20 λεπτά και ως εκ τούτου όλες οι ομάδες διαγωνίζονται εκ περιτροπής η μία εναντίον της άλλης.

Ίδια σκάφη λοιπόν και ίδιες καιρικές συνθήκες για όλους ανεξαιρέτως! Μικρός και στενός στίβος, μόλις 150μ. από την ακτή! Πολλές σημαδούρες και εξαιρετικά αυστηροί κανονισμοί! Δίχως άλλο, ο νικητής ενός Match Race διεκδικεί αδιαφιλονίκητα τον τίτλο ενός πραγματικά Κορυφαίου—με “Κ” κεφαλαίο—ιστιοπλόου!

Συμμετοχές

Οι συμμετοχές στο Sani Cup – HMRT 2015, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης—όπως θα αναμένονταν άλλωστε—είναι οι εξής:

Διεθνείς ομάδες:

Team Ulrikkeholm, με κυβερνήτη την Camilla Ulrikkeholm—μία αμιγώς γυναικεία ομάδα από τη Δανία, πρώτη στην Παγκόσμια Κατάταξη Match Racing Γυναικών και νικήτρια του WIMSeries για το 2014.

Team Anna, με κυβερνήτη την Anna Kjellberg-Ostling—μία αμιγώς γυναικεία ομάδα από τη Σουηδία που συνδυάζει φρεσκάδα, εμπειρία και πολυάριθμους τίτλους, μεταξύ άλλων δεύτερη για το 2014 στην Παγκόσμια Κατάταξη Γυναικών Match Racing. Team Alandia - GP Batteries, με κυβερνήτη τον Staffan Lindberg—μία ομάδα από τη Φιλανδία με συνολικά 35 διεθνείς τίτλους στο ενεργητικό της, τρίτη στο παγκόσμιο tour του 2006 και του 2007, τρίτη και πάλι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το 2007 και το 2011 ενώ για πέντε φορές συνολικά είναι η πρωταθλήτρια Σκανδιναβίας.

Team Turkuaz, με κυβερνήτη τον Celal Tumsen—μία ομάδα από την Τουρκία, πρώτη στο “Istanbul Match Race II και II”, με συμμετοχή στο “WMRT Argo Gold Cup” και πρωταθλήτρια νέων Δανίας και Ολλανδίας.

Οι τέσσερις finalists του HMRT 2014:

Team Nespresso VMG, με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Μάντη των αμέτρητων στην κυριολεξία τίτλων—ήδη από το 2001 τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή 470, καθιερωμένα δεύτερο στην παγκόσμια κατάταξη ανδρών 470 από το 2010 εφεξής, μεταξύ άλλων πρώτο στο HMRT το 2014 και λίγα μόλις βήματα από την πρόκριση για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο 470.

Team Solgar Ursa Minor, με κυβερνήτη τον Ιάσονα Σπανομανώλη—δεύτερο στο HMRT το 2014, πρώτο στο πανελλήνιο Match Race το 2013 και το 2014, πρώτο στο Club Platu Match Race το 2013, τρίτο στο President’s Cup Istanbul την ίδια χρονιά και μεταξύ άλλων πανελληνιονίκη Optimist και 420.

Team Tsoulfas Sailing, με κυβερνήτη τον Θοδωρή Τσουλφά, έναν πραγματικά all-round ιστιοπλόο—πανελληνιονίκη το 2008 και έναν από τους πρωταγωνιστές της κλάσης Star για μία δεκαετία, γνωστό εξάλλου από τις επιτυχημένες καμπάνιες ανοιχτής θαλάσσης στη Μεσόγειο, δύο φορές τρίτο πανευρωπαϊκά στο IMS600 και νικητή του Ράλι Αιγαίου το 2006.

Team Dark & Stormy, με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη - με περισσότερα από δέκα βάθρα στο Match Racing, διάσημο για τις διεθνείς καμπάνιες ανοιχτής θαλάσσης με τίτλο Αταλάντη, τρίτο πανευρωπαϊκό πρωταθλητή Lightning και με πολυάριθμες συμμετοχές στους στίβους Farr-40, TP-52 και SeaCart-30.

Τέσσερις επίλεκτες Ελληνικές ομάδες:

Team Tagaropoulos, με κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Ταγαρόπουλο—επί σειράς ετών έναν από τους Έλληνες πρωταγωνιστές σε 470 και Tornado, τρίτο παγκόσμιο πρωταθλητή νέων 470 το 1997, παγκόσμιο πρωταθλητή 470 master το 2007, κυρίαρχο στην Ελλάδα της κλάσης J24 και πανευρωπαϊκό πρωταθλητή το 2009, μεταξύ άλλων, δεκάδων στην κυριολεξία τίτλων.

Team ElliniXX, με κυβερνήτη τον Στέργιο Λεονταρίδη—κυβερνήτη από το 2005 της πολύ επιτυχημένης καμπάνιας ανοιχτής θαλάσσης ElliniXX, στο πανελλήνιο βάθρο της κλάσης OD25 μεταξύ 1998 – 2004 για Fleet Racing και Match Racing, με πανελλήνιες και βαλκανικές πρωτιές στα 420 και 470 και παλαιότερα παγκόσμιου πρωταθλητή Optimist to 1986.

Team Katigiannakis, με κυβερνήτη τον Αντώνη Κατιγιαννάκη—πανελληνιονίκη νέων και ανδρών και παράλληλα έναν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές της κλάσης Fin στην Ευρώπη για όλη τη δεκαετία ‘80, ηγήθηκε εφεξής σε πολυάριθμες καμπάνιες στην ανοιχτή θάλασσα με σωρεία τίτλων και διακρίσεων στο Αιγαίο ως κυβερνήτης.

Team NCTh, με κυβερνήτη τη Μαρία Τσαουσίδου—τρίτη για το 2013 και το 2014 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Tornado mixed.

Πρόγραμμα

Παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα των αγώνων, το οποίο αφορά ιστιοδρομίες Match Racing, το Σάββατο 2 Μαΐου διοργανώνεται ένα one design Fleet Race με επιβαίνουσες επιπλέον έξι ομάδες στα Platu OD-25 που παρέχονται για τους αγώνες. Επίσης, την ίδια ημέρα και με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν το Match Racing και την αγωνιστική ιστιοπλοΐα, οργανώνεται διάλεξη με ομιλητές επιφανείς πρωταγωνιστές του χώρου.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου παρατίθεται παρακάτω.

Παρασκευή 1 Μαΐου:

10:00 Skippers’ Meeting & Press Conference

11:30 Φωτογράφιση πληρωμάτων στο Sea You Bar & Restaurant της

Sani Marina

12:00 – 19:00 Διεξαγωγή ιστιοδρομιών – Φάση Round Robin

14:00 – 18:00 Ωριαίες εκδρομές θεατών με σκάφη στον κόλπο της μαρίνας και

παρακολούθηση του αγώνα

14:00 – 18:00 Παρατηρητήριο των αγώνων στο Sea You Bar & Restaurant και στον αριστερό βραχίονα της Sani Marina

Σάββατο 2 Μαΐου:

11:00 – 19:00Διεξαγωγή ιστιοδρομιών – Φάση Repêchage Round Robin 14:00 – 18:00 Ωριαίες εκδρομές θεατών με σκάφη στον κόλπο της μαρίνας και

παρακολούθηση του αγώνα

14:00 – 18:00 Παρατηρητήριο των αγώνων στο Sea You Bar & Restaurant και στον αριστερό βραχίονα της Sani Marina

18:00 Παράλληλη διοργάνωση Fleet Racing με Platu OD-25 20:30 – 22:00 Διάλεξη με θέμα το Match Racing και την αγωνιστική ιστιοπλοΐα

Κυριακή 3 Μαΐου:

11:00 – 17:00 Διεξαγωγή ιστιοδρομιών – Φάση Quarter Finals, Semi Finals και

Finals

Sani Resort, 630 77 Kassandra, Halkidiki, Greece, T: +30 23740 99400, F: +30 23740 99559 www.sanicup.gr info@saniresort.gr

13:00 – 16:00 Ωριαίες εκδρομές θεατών με σκάφη στον κόλπο της μαρίνας και

παρακολούθηση του αγώνα

13:00 – 16:00 Παρατηρητήριο των αγώνων στο Sea You Bar & Restaurant και στον αριστερό βραχίονα της Sani Marina

18:30 Τελετή λήξης και απονομή Κυπέλλου στο Sea You Bar & Restaurant της Sani Marina

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από