Οι αντικειμενικές δυσκολίες κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ήταν γνωστές από την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση, προεκλογικά, εξήγγειλε κούρεμα του φόρου κατά 2 δισ. ευρώ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Τρεις μήνες μετά, από τα χείλη του Πρωθυπουργού προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον και για φέτος είναι παραπάνω από ανοιχτό. Τείνει προς δεδομένο. Οπως άλλωστε και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει φέτος η κυβέρνηση να υλοποιήσει την, επίσης προεκλογική της υπόσχεση, για αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ για όλους. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο Star, συνέδεσε για πρώτη φορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με την επίτευξη των –κυβερνητικών –στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% ΑΕΠ φέτος σε συνδυασμό με ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Και τα δύο μεγέθη αποτελούν στόχο της κυβέρνησης στον οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει.

«Αν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αν δεν το καταφέρουμε αυτό –και θέλω να είμαι ειλικρινής –δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολογήτου έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

«ΑΔΥΝΑΤΟΝ». Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών εκτιμούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πρακτικά αδύνατο να καταργηθεί φέτος. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανότερο, μέσω μικρής εμβέλειας κουρέματος των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο, ο φόρος να παραμείνει ως έχει για φέτος και να αρχίσει μάλιστα να εξοφλείται από το καλοκαίρι και μετά.