Την επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος της Βουλής, θα κληθούν, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου, για να ενημερώσουν και να δώσουν μια συνολική εικόνα σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο και όλα τα μέλη της, συμφώνησαν στην ανάγκη να ανοίξει επίσημα και με θεσμικό τρόπο, η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αποφάσισαν να καλέσουν σταδιακά και τους διοικητές των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Την Επιτροπή ενημέρωσε, απόψε, για τα σχέδια και τις προτεραιότητές του, ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Απόλυτα ικανοποιημένος. από την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίστηκε ο κ. Πετρόπουλος, καθώς, όπως είπε, ο ΟΑΕΕ, σε μόλις 15 μέρες από την εφαρμογή της, έχει εισπράξει άμεσα 13,5 εκ. ευρώ, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 56.550, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτοί που την έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά, ενώ το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 870 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, «αυτό δείχνει ότι όταν κάνεις ρυθμίσεις με βάση τη δυνατότητα του κάθε οφειλέτη, ο κόσμος ανταποκρίνεται». Ο νέος διοικητής χαρακτήρισε απαράδεκτο να υπάρχουν ανασφάλιστοι πολίτες, τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και ευαισθησία ενώ όπως αποκάλυψε, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο.

«Στο προσεχές διάστημα θα γίνουν μελέτες για να δούμε πως θα άρουμε τις αδικίες και τις ανισότητες που υπάρχουν χωρίς να διακινδυνεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι δυνατό να μην παρέχεται σε όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νέος διοικητής εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού, τονίζοντας ότι «θα διαμορφώσουμε τους όρους ανάπτυξής του», ενώ έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ώστε – όπως είπε – να γίνουν πιο φιλικές για τον κόσμο.