Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν φέρεται πως διέθετε, έως τον Μάιο του 2014, έναν «κρυφό» τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, μία πληροφορία που γίνεται γνωστή ενώ ο Λεπέν βρίσκεται σε δημόσια αντιπαράθεση με την κόρη του, την Μαρίν, η οποία τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος.

«Είναι μέρος μιας γενικής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί εναντίον μας», δήλωσε ο Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, αντιδρώντας στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, επικαλούμενη δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία της Ναντέρ ανέφερε σήμερα πως έλαβε χθες μία καταχώριση της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών Tracfin σχετικά με αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο επίτιμος πρόεδρος του FN είχε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

«Η καταχώριση αυτή θα μελετηθεί προκειμένου να αποφασιστεί η δικαστική συνέχεια που θα δοθεί», γνωστοποίησε η εισαγγελία, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες και τα ποσά τα οποία αναφέρονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τη Mediapart, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν «διέθετε έναν κρυφό λογαριασμό στην HSBC, στη συνέχεια στην τράπεζα CBH, μέσω ενός καταπιστεύματος υπ’ ευθύνη του οικονόμου του Ζεράλ Ζεράν». Ο τελευταίος είναι επίσης ο προσωπικός βοηθός του Λεπέν.

«2,2 εκατομμύρια ευρώ είχαν κατατεθεί ήδη στον λογαριασμό αυτού του καταπιστεύματος, από τα οποία τα 1,7 εκατομμύρια σε ράβδους χρυσού και (χρυσά) νομίσματα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα, που διευκρινίζει ότι, μετά τον Μάιο του 2014, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στις Μπαχάμες.

«Δεν οφείλω να δώσω εξηγήσεις για κάτι που λέει οποιοσδήποτε, ιδίως τα παραπολιτικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί να διασπείρουν τη διαταραχή στην πολιτική τάξη», είπε ο Λεπέν.

Ούτε η CBH ούτε η HSBC, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλησαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Η Μαρίν Λεπέν «αναμένει όπως όλοι μας τις διευκρινίσεις και τις εξηγήσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του FN Φλοριάν Φιλιπό.

Η "κληρονομιά" του πατριάρχη της ακροδεξιάς, ο οποίος είχε παραδεχθεί τον Απρίλιο του 2013 ότι είχε έναν λογαριασμό στην Ελβετία που ανοίχθηκε στην UBS το 1981, είναι στο επίκεντρο πολλών ερευνών.

Μια δικαστική έρευνα ξεκίνησε για την αύξηση της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ του 2004 και του 2009.

Από τις αρχές Απριλίου, ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου βρίσκεται επίσης στο κέντρο μιας οικογενειακής κρίσης έπειτα από λεκτικά ολισθήματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τη μετανάστευση που έπληξαν τις σχέσεις του με το ακροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται η κόρη του, Μαρίν. Στις 4 Μαΐου έχει κληθεί να απολογηθεί ενώπιον των οργάνων του κόμματός του.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης τη χρηματοδότηση του FN και των προεκλογικών εκστρατειών του αφότου η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος πέντε φυσικών προσώπων και ενός νομικού προσώπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από