Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη, καθώς σποραδικά επεισόδια κλείνουν μία ημέρα ταραχών που ξέσπασαν μετά την κηδεία του νεαρού μαύρου Φρέντι Γκρέι που πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

«Εκτονώνεται η ένταση και η βία στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με εξαίρεση λίγες φωτιές σε αυτοκίνητα και σε δρόμους», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βλατιμόρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Λίγη ώρα μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ομάδες νεαρών, αποτελούμενες κυρίως από μαθητές λυκείων που σχολούσαν επετέθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, τούβλα, μπουκάλια… Σουπερμάρκετ λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, μαζί με ιδιωτικά αυτοκίνητα και περιπολικά.

Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να καλέσουν ενισχύσεις και χιλιάδες αστυνομικοί της περιοχής καθώς και μέλη της Εθνοφρουράς του Μέριλαντ αναπτύχθηκαν στη Βαλτιμόρη.

Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 (τοπική ώρα) για μία εβδομάδα.

«Γενιές πάρα πολλών ανθρώπων έκτισαν αυτήν την πόλη για να αφήσουμε αλήτες να την καταστρέψουν», δήλωσε η δήμαρχος.

Οι σοβαρότερες ταραχές επικεντρώθηκαν στον βορειο-δυτικό τομέα της πόλης. Δεκαπέντε αστυνονομικοί τραυματίσθηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και καταγγέλθηκαν κλοπές δημοσιογραφικού εξοπλισμού.

Είκοσι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τους δράστες των επιθέσεων.

Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη Βαλτιμόρη.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά λόγω των ταραχών στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κυβερνήτης Χόγκαν προέβη στη λήψη της απόφασης αυτής κατόπιν αιτήματος του δήμου της Βαλτιμόρης με αφορμή τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Ταυτόχρονα, απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Βαλτιμόρη από σήμερα Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα, 05:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00, ενώ η Εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί εκεί αμέσως μόλις «είναι έτοιμη», ανακοίνωσε η δήμαρχός της Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.

Η Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και πρόσθεσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενήλικους και τους ανήλικους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Θα αναπτυχθούν 5000 στρατιώτες

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ δήλωσε ότι 500 αστυνομικοί έλαβαν τη διαταγή να αναπτυχθούν στη Βαλτιμόρη. Εξάλλου, τόνισε ότι ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις αποτελούμενες από 5.000 αστυνομικούς στην περιοχή.

Η στρατηγός Λίντα Σινγκ της Εθνοφρουράς τόνισε από τη δική της πλευρά ότι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν «μαζικά», άμεσα στη Βαλτιμόρη, για να συνδράμουν την αστυνομία.

Η πόλη έγινε θέατρο νέων ταραχών χθες μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού, Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε την κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία—που προστέθηκε στις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Οι ταραχές που ξέσπασαν χθες Δευτέρα στη Βαλτιμόρη, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δεκαπέντε αστυνομικών, πολλές συλλήψεις και καταστροφές,χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι.

Ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης

Η νέα αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση και τόνισε πως το υπουργείο της είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε βοήθεια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στην ίδια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, σχετικά με τις ταραχές.

Η Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τις «παράλογες πράξεις βίας» προσθέτοντας ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

«Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη», τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες.

Η ίδια συμπλήρωσε: «Θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας».

Και γηροκομείο στις φλόγες

Η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, η Οριόλες, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κατόπιν διαβούλευσης με την αστυνομία έναν αγώνα που επρόκειτο να δοθεί το βράδυ της Δευτέρας (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτυρόταν για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου ενώ ήταν κρατούμενος της αστυνομίας «αρνήθηκε να υπακούσει τις διαταγές μας να διαλυθεί» και τα «πολύ επιθετικά και βίαια» μέλη της ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς χρησιμοποιώντας «ρόπαλα, τούβλα και άλλα όπλα».

Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και λεηλάτησαν ένα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

To αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι.

Αγνωστοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών και προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, πόλους έλξης για τους τουρίστες.