Η κυβέρνηση Ρέντσι πρόκειται να συνδέσει την τελική έγκριση του νέου εκλογικού νόμου από την ιταλική βουλή με μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Μαρία Έλενα Μπόσκι.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και η ψηφοφορία ενδέχεται να ορισθεί ακόμη και για την Τετάρτη το απόγευμα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είχε ζητήσει από τον Ρέντσι να μην προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να συζητηθούν περαιτέρω αλλαγές στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Εξάλλου σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (Φόρτσα Ιτάλια, Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Αριστερά και Ελευθερία) επικρίνει αυστηρά την επιλογή της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης να συνδεθεί η έγκριση της μεταρρύθμισης με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βουλευτές της Φόρτσα Ιτάλια και του κινήματος Πέντε Αστέρων φώναξαν επανειλημμένα «Vergogna» (Ντροπή) προς τους εκπροσώπους των «Δημοκρατικών», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της προέδρου του σώματος Λάουρα Μπολντρίνι.

«Έπειτα από χρόνια αναβολών, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο κοινοβούλιο και ενώπιον της χώρας, χωρίς φόβο», απάντησε ο Ματέο Ρέντσι με μήνυμά του στο Twitter.