Μια νέα κοινωνική δομή του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την παροχή στέγης, ξεκινά τη λειτουργία της με έδρα στην οδό Κουμουνδούρου.

Στόχος της δομής «Νόστος» είναι η κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τροφή και ένδυση, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγιεινής.

Η νέα δομή διαθέτει και προσφέρει: Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας και Παροχή συσσιτίου.

Το Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, ώρες 09:00 – 21:00. Εξυπηρετεί 50 άστεγα άτομα ημερησίως, καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων, δηλαδή σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα υγεία. Επίσης παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης αναγκών, πληροφόρησης και προσανατολισμού, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και συμβουλευτικής για την απασχόληση εξατομικευμένα για κάθε φιλοξενούμενο.

Ο ξενώνας λειτουργεί επίσης επτά ημέρες την εβδομάδα όλο το 24ωρο. Έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 25 ατόμων ημερησίως και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων πέραν της στέγης, δηλαδή φαγητό, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα υγείας. Στη διάρκεια της φιλοξενίας, παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα διοργανώνει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, προσέγγισης ωφελουμένων, καθώς και προσέλκυσης εθελοντών και χορηγών. Επίσης δράσεις συλλογής αγαθών.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα άστεγα, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια. Για να ενταχθεί κάποιος ή κάποια στον κατάλογο των δικαιούχων λαμβάνονται υπ’ όψιν αντικειμενικά κριτήρια, όπως η έλλειψη στέγης ή η επισφαλής στέγη, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες), η ανεργία και η κατάσταση υγείας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στην κοινωνική δομή είναι τα εξής:

1. Αίτηση

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο

3. Έγγραφο που βεβαιώνει την τελευταία διεύθυνση, προσωρινή ή άλλη, κατοικίας, όπως για παράδειγμα λογαριασμός Δ.Ε.Η ή Ο.Τ.Ε. ή έγγραφο από την εφορία ή ενοικιαστήριο ή οποιοδήποτε άλλο.

Η κοινωνική δομή θα λειτουργεί από τον δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. «ΝΟΣΤΟΣ», την ΑμΚΕ «ΙΑΣΙΣ» και τη ΧΕΝ Ελλάδος και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εποπτεύεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του προγράμματος, Κουμουνδούρου 35, 1ος όροφος, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10.00 – 15.00, στα τηλέφωνα: 210 8815310, 210 86655039, 210 3624291, στο www.nostosathens.gr και στο email: nostos@ath.forthnet.gr.