Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε στους ιάπωνες ηγέτες ότι οι δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον έναντι της Συνθήκης για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν «θωρακισμένες» και καλύπτουν όλες τις περιοχές κάτω από τη διακυβέρνηση του Τόκιο, περιλαμβανομένων των μικρών νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, που διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Ο Κέρι ανανέωσε την δέσμευσή του όσον αφορά την ασφάλεια των νησίδων αυτών που αποκαλούνται Σενκάκου από τους Ιάπωνες και Ντιαογιού από τους Κινέζους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποκάλυψε επίσης τις επικαιροποιημένες αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, την παραμονή των συζητήσεων του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι μια ιστορική αλλαγή στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Κέρι. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συνθήκης να βοηθήσει στην άμυνα της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ιάπωνες στη θαλάσσια διαμάχη τους με την Κίνα.

«Οι δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν θωρακισμένες και καλύπτουν όλες τις περιοχές κάτω από την διοίκηση της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένου και των νησιών Σενκάκου», δήλωσε.