Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση με αφορμή τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα, με την ανάθεση του συντονισμού στον υπουργό αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και την επιστράτευση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ευνουχισμό» του Γ. Βαρουφάκη, υπενθυμίζει ότι «χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες» και κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχτούντις συκοφαντίες και τα ψέμματα πέντε ολόκληρων ετών».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα ήταν η εξής:

«Αφού χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, αφού επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αφού στέγνωσε όλη η ρευστότητα και αφού η χώρα έφτασε στο αμήν, η κυβέρνηση αλλάζει την διαπραγματευτική ομάδα, ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία.

» Τι συμβαίνει; Οι υπερήφανοι και σκληροί διαπραγματευτές προσδιορίζουν την ομάδα τους με βάση τις οδηγίες των ξένων ή κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο για τη χώρα ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν έως τώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης;

» Ας δώσουν μια απάντηση στα στελέχη τους και κυρίως στον ελληνικό λαό που γέμισαν ψέμματα και ψευδαισθήσεις.

»Ας καταλάβουν, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο, ότι ή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας παραδεχόμενοι τις συκοφαντίες και τα ψέμματα πέντε ολόκληρων ετών ή θα καταστρέψουν τα πάντα».