Σύνοδος Ουκρανίας – ΕΕ πραγματοποιείται τη Δευτέρα, στο Κίεβο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και η ειρηνευτική προσπάθεια, ενώ οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία εντείνονται.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στα ανατολικά της χώρας.

Στο Κίεβο θα βρεθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ουκρανία επιθυμεί η ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ να συνδράμει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που έχει συμφωνηθεί με τους φιλορώσους αντάρτες. Ωστόσο, η ΕΕ είναι απρόθυμη να συμφωνήσει σε μία τέτοια αποστολή.

Από την πλευρά της η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμόσει η Ουκρανία οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρέη, τον πληθωρισμό και τη διαφθορά.

Οι διεθνείς παρατηρητές καταγράφουν ισχυρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Μαριούπολη, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του στα ανατολικά και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης από φιλορώσους.

Την Κυριακή σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο χωριό Σιρόκινε, κοντά στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρόκειται για τον «πλέον έντονο» βομβαρδισμό αφότου ξεκίνησαν, στα μέσα Φεβρουαρίου, οι μάχες γύρω από το χωριό.

«Στις 26 Απριλίου, μία ειδική αποστολή επιτήρησης διαπίστωσε στο Σιρόκινε αυτό που θεωρείται πως είναι ο πιο έντονος βομβαρδισμός από την έναρξη των μαχών στην περιοχή στα μέσα Φεβρουαρίου του 2015» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο οργανισμός.

«Στη διάρκεια των 12 τελευταίων ωρών και κατά τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, η αποστολή διαπίστωσε τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή σποραδικών πυρών ελαφρών όπλων, πολυβόλων, ρουκετών RPG και αυτόματων πυρών από εκτοξευτήρες ρουκετών» προσθέτει ο ΟΑΣΕ από την έδρα του στη Βιένη.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο ΟΑΣΕ κατέγραψε από δύο σημεία παρατήρησης που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του Σιρόκινε 69 βολές από άρματα μάχης, 191 από όλμους 83 χιλιοστών και 153 βολές από όλμους 120 χιλιοστών.

Νωρίς το απόγευμα, πυρά ξέσπασαν στον δρόμο από τη Μαριούπολη, στρατηγική πόλη την οποία κατέχει η κυβέρνηση σε απόσταση 20 χλμ.