Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να είχαν στόχο το Βατικανό, πραγματοποίησε την Παρασκευή η ιταλική αστυνομία στη Σαρδηνία, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης.

Όπως δήλωσαν οι ιταλοί εισαγγελείς οι ύποπτοι για τρομοκρατία, είχαν κάνει ετοιμασίες για μία επίθεση το 2010 εναντίον του Βατικανού.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πραγματοποίησε έρευνες σε όλη την Ιταλία για τη σύλληψη 18 ανθρώπων που φέρεται να έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν στη Σαρδηνία, περιλαμβανομένου και του πνευματικού ηγέτη της ομάδας, αλλά άλλοι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο εισαγγελέας Μάουρο Μούρα δήλωσε πως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες έδειξαν πως οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση στο Βατικανό και πως ένας επίδοξος καμικάζι είχε φθάσει στη Ρώμη.

Ο Μούρα είπε πως τα σχέδια επίθεσης δεν προχώρησαν ποτέ και πως ο επίδοξος καμικάζι έφυγε από την Ιταλία, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο. Είπε πως από τις τηλεφωνικές συνομιλίες υπάρχουν «ενδείξεις για προετοιμασία μιας πιθανής επίθεσης».

«Δεν έχουμε αποδείξεις, έχουμε ισχυρές υποψίες», είπε ο Μάριο Κάρτα, επικεφαλής της αστυνομικής μονάδας που ηγείται των ερευνών, όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μία πιθανή επίθεση εναντίον της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες οι ερευνητές άκουσαν τους υπόπτους να λένε ότι θα εξαπέλυαν έναν «μεγάλο τζιχάντ (ιερό πόλεμο) στην Ιταλία». Από τις συνομιλίες συνάγεται επίσης πως ένας από τους στόχους μπορεί να ήταν το Βατικανό.

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές έδειξαν ακόμη ότι δύο από τους υπόπτους ήταν μέρος ενός δικτύου που προστάτευε τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία δήλωσε πως σκοπός του δικτύου ήταν να προκαλέσει μία εξέγερση εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης.

Ο Πασκουάλε Ερίκο, επκεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Σάσαρι, δήλωσε ότι τα 18 εντάλματα σύλληψης εκτελούνται σε όλη την Ιταλία. Οι ύποπτοι κατηγορούνται επίσης για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών κινημάτων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.