Αγγελική Τουμπανάκη

Η διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ασχολείται με την τζαζ, τους παραδοσιακούς ρυθμούς και την εξερεύνηση των φωνητικών δυνατοτήτων της. Αυτός ο σύντομος προσδιορισμός βέβαια δεν μπορεί να αποδώσει τη δράση τής Τουμπανάκη, που μπορεί να βρεθεί σε κάθε γωνιά της Γης και να νιώθει «σαν στο σπίτι της» ή να πειραματιστεί με καθετί που της προσφέρει ερεθίσματα. Η ερώτηση που καλείται συχνά να απαντήσει είναι: «Γιατί δεν ακολούθησες τον δρόμο πιο εμπορικών και στάνταρ επιλογών;». Η απάντησή της: «Στις επιλογές μου βρίσκω τη δική μου αλήθεια, αυτήν που μπορώ να υποστηρίξω μουσικά και ως χαρακτήρας. Θέλω να εκφράζομαι ελεύθερα μέσα από τη μουσική. Δεν θέλω να βαριέμαι και να περιορίζομαι. Θεωρώ τη μουσική που παρουσιάζουμε, στην προκειμένη περίπτωση με το project Toubanaki & Τhe Buzz Bastardz, αληθινή, ερωτεύσιμη και, κατά τη γνώμη μου, εμπορεύσιμη».

Εμφανίζεται στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, (με τον Ηλία Δουμάνη), Ιπποκράτους 41, τηλ. 210-3634.000, 7/5 στις 21.00

Ιντρα Κέιν

Αρχίζει τα «γαλλικά» όταν βρίσκεται στον δρόμο και έχει να αντιμετωπίσει τις οδικές ακροβασίες των υπόλοιπων οδηγών. Και εκείνοι ξαφνιάζονται μόλις βλέπουν στο τιμόνι την Ιντρα Κέιν να μιλάει άπταιστα ελληνικά. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να τραγουδήσει με το αυθεντικό σόουλ γρέζι μιας «μαύρης» ντίβας. Αυτή την εποχή τρέχει ανάμεσα στα μαθήματα μουσικής που παραδίδει για να ζήσει και στην προετοιμασία της επόμενης δισκογραφικής δουλειάς της. Μια πρώτη γεύση θα δώσει το σινγκλ που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, το «Don’t stop the music», από την EMI. Τίτλος που ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, όσες πιέσεις και αν δέχεται για να ενδώσει σε πιο εμπορικό δρόμο. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τραγούδι με ελληνικό στίχο και δεν θα το κάνω, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Η μουσική μου είναι ένα κράμα από στοιχεία soul, funk, jazz, reggae, drum’ n’ bass και όσο περνάει ο καιρός η παρέα που με ακούει μεγαλώνει. Θέλω μόνο να τραγουδάω αυτά που αγαπώ».

Εμφανίζεται στο Rockwood, Βασ. Ηρακλείου 2 και Πατησίων, τηλ. 210-8230.337, στις 8/5, στις 21.30

Μαρίνα Σάττι

Μετακόμισε πριν από περίπου δέκα χρόνια από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα σπούδαζε κλασικό τραγούδι, θέατρο και χορό, πήρε δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με τον βαρύτονο Πάνο Δήμα (1ο βραβείο –άριστα παμψηφεί) και πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών. Τον Αύγουστο του 2011 αποφοίτησε από το Berklee College of Music (με πλήρη υποτροφία), με εξειδίκευση στη σύγχρονη ενορχήστρωση-παραγωγή και στη μουσική επένδυση ταινιών. Στο βιογραφικό της όμως έχει προλάβει και σημαντικές συνεργασίες με τους Μπόμπι ΜακΦέριν, Γουέιν Σόρτερ, Ντανίλο Πέρεζ, Πίτερ Χερμπολτσχάιμερ κ.ά. Το κορίτσι που κινείται φωνητικά στους δρόμους της τζαζ έχει κυκλοφορήσει ήδη ένα σινγκλ, το «Μια φορά», και προσπαθεί να μαζέψει υλικό για έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Δεν της αρέσουν οι ταμπέλες και, όπως λέει, «για μένα το σημαντικό είναι να παίζω, να τραγουδάω και να είμαι χαρούμενη. Οι κατηγοριοποιήσεις δεν με αφορούν».

Εμφανίζεται στον «Βιολιστή στη στέγη», Badminton, Αλσος Στρατού, Γουδή, τηλ. 210-8840.600, και στο «Εδώ και τώρα», Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Συγγρού 143, τηλ. 210-9315.600 (Παρασκευή, Σάββατο)

Μαρία Λατσίνου

Η υποδοχή της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της «Μια ανάσα δρόμος» από την Puzzlemusik έτυχε θερμής υποδοχής. Ροκ χωρίς κιθάρα με τζαζ αποχρώσεις, όχι μόνο στις μελωδίες αλλά και στην ερμηνευτική προσέγγιση. Γνωρίζει καλά η Μαρίνα Λατσίνου ότι πρόκειται για μια θαρραλέα επιλογή, αφού το συγκεκριμένο είδος μουσικής δεν έχει και το πολυπληθέστερο κοινό στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν την απασχολεί. «Οταν αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δικηγορία και να ασχοληθώ με τη μουσική ήμουν διατεθειμένη να το κάνω με οποιοδήποτε τίμημα. Το μόνο που επιθυμώ είναι να τραγουδάω ό,τι με ευχαριστεί και όχι εκείνα που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Που θα πουλήσουν περισσότερο». Τι κερδίζει; «Λιγότερα χρήματα αλλά σίγουρα περισσότερη ισορροπία. Παίρνω ενέργεια και αισθάνομαι πληρότητα, αφού είμαι σε επαφή με κάτι που αγαπώ. Μπορεί να αναγκάζομαι να τρέχω όλη μέρα για να παραδώσω μαθήματα μουσικής για να ζήσω, αλλά γλιτώνω πάρα πολλά χρήματα από τους ψυχιάτρους. Δεν είναι λίγο!».

Εμφανίζεται στη «Μουσική Τρίτη» του θεάτρου Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, τηλ. 210-7711.333, 28/4, στις 21.15

Αλεξάνδρα Κλάδη

«Κυρία, γιατί δεν πάτε στο «Voice»;». Δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τη μόνιμη επωδό των πιτσιρικάδων όταν τους παραδίδει μαθήματα μουσικής η Αλεξάνδρα Κλάδη. Και ακόμη πιο δύσκολα να τους εξηγεί. Αλλη μια ερώτηση που καλείται να απαντήσει είναι γιατί δεν ακολούθησε τον σίγουρο δρόμο του έντεχνου ή της ποπ. Η νεαρή τραγουδοποιός, που συστήθηκε πριν από λίγους μήνες με το σινγκλ «Στο Κολωνάκι» –και βιοπορίζεται ως δασκάλα μουσικής -, αισθάνεται απόλυτα ασφαλής και ξεκάθαρη σε αυτό που κάνει, αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα της ευρείας αποδοχής. «Δεν με απασχολούν οι ταμπέλες και οι προσδιορισμοί του είδους. Αυτό που κάνω έχει στοιχεία από εμένα, από όσα αγαπώ». Από τα λαϊκά, δηλαδή, του Στράτου Διονυσίου που άκουγε με τον πατέρα της στο αυτοκίνητο, τον ήχο της φλογέρας του βοσκού παππού της όταν μεγάλωνε στη Ζάκυνθο, τους Pink Floyd που μπήκαν στη ζωή της στο Λύκειο αλλά και όσα την παρακινούν για να ανεβαίνει στη σκηνή και να τραγουδάει!

Το σινγκλ «Στο Κολωνάκι» κυκλοφορεί από τη Feelgood