Τα χρόνια ενός φεστιβάλ δεν αντιστοιχούν πάντοτε στην πραγματική ηλικία του. Πάρτε για παράδειγμα τον θεσμό του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Το φετινό, 14ο στη σειρά, φεστιβάλ χορού, με το οποίο γιορτάζουν, δεν δείχνει τα χρόνια του. Και αυτό οφείλεται στο νέο αίμα χορογράφων που μοιάζουν με αστείρευτες πηγές έμπνευσης και διατηρούν τη φρεσκάδα του καλλιτεχνικού οργανισμού. Το «φρέσκο» στη φετινή γιορτή χορού του ΣΕΧ είναι η σκυταλοδρομία χορογραφιών, οι οποίες παρουσιάζονται καθημερινά με ενιαίο εισιτήριο.

Οι φίλοι του χορού λοιπόν και όσοι κυνηγούν τις τάσεις της σύγχρονης χορογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τρία έως έξι σύντομα έργα με την υπογραφή των πιο δραστήριων, ικανών, νέων αλλά και δοκιμασμένων, καταξιωμένων χορογράφων, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα του σύγχρονου χορού. Ενισχυτικό δε στοιχείο της φρεσκάδας του φεστιβάλ είναι η απουσία στεγανών. Διότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται όλα τα έργα που προτείνονται. Με αυτή την τακτική προσφέρεται η ευκαιρία σε όσους χορογράφους ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς διαμεσολάβηση, επιλογή ή έλεγχο. «Στα μέτρα των αριθμών που αρθρώνει η Ευρώπη, εμείς απαντούμε με έργα συλλογικότητας. Οι συνεργασίες και η επικοινωνία με τους άλλους λαούς θα σώσουν την κατάσταση» λέει ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ. Η συνθήκη μέσα στην οποία –αναπόφευκτα –δημιουργούν οι έλληνες χορογράφοι ή χορευτές φαίνεται να μην τους πτοεί. «Οι άνθρωποι του χορού ανέκαθεν λειτουργούσαν σε συνθήκες κρίσης. Πάντα πορευόμασταν με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς την ελάχιστη βοήθεια από την Πολιτεία» υποστηρίζει ο κ. Γάλλιας. Παρ’ όλα αυτά οι έλληνες χορογράφοι, παρατηρεί ο πρόεδρος του ΣΕΧ, επιμένουν με ελπίδα, κέφι και δημιουργική διάθεση: «Στα 14 φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 692 έργα ελλήνων δημιουργών». Με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, ο φορέας των χορογράφων –σημειώνει ο κ. Γάλλιας –δημιουργεί ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και στους έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας. Και ενισχύει, έστω ηθικά, τις προσπάθειες της νέας γενιάς δημιουργών της εκφραστικής αυτής τέχνης αφιερώνοντας τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας χορού (29 Απριλίου) στους τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού με απονομή τριών τιμητικών βραβείων (χορεύτρια, χορευτή, χορογραφία).

Η αυλαία της γιορτής σύγχρονου χορού –φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης –σηκώθηκε χθες και συνεχίζεται ώς τις 6 Μαΐου. Στη διάρκεια αυτή 106 χορογράφοι με 51 ομάδες χορού θα παρουσιάζουν τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες τους – σφηνάκια χορού, διάρκειας από πέντε έως 30 λεπτά καθεμία –και θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Στο θέατρο Αθήναιον της πόλης, από τις 18 μέχρι και τις 20 Μαΐου, με τη συμμετοχή 13 ομάδων. Θα παρουσιαστούν έργα 16 χορογράφων.