Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είναι έτοιμη να παρέμβει στη διεθνή αγορά συναλλάγματος για να υποχωρήσει η ισοτιμία του φράγκου. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ίδιο τον πρόεδρο της SNB Τόμας Τζόρνταν ο οποίος ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία το ισχυρό νόμισμα της χώρας. Μια υποχώρηση του φράγκου θα ευνοούσε επίσης σημαντικά όσους έχουν λάβει δάνεια στο ελβετικό νόμισμα.

«Θα παραμείνουμε δραστήριοι στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος όπως εμείς κρίνουμε απαραίτητο για να επηρεάσουμε τις συνθήκες» ανέφερε ο Τζόρνταν δίνοντας σήμα ότι η τράπεζα ετοιμάζεται να λάβει τα μέτρα της.

Οι πιέσεις προς τον Τόμας Τζόρνταν είναι μεγάλες. Τους τελευταίους μήνες έχουν δυναμώσει πολύ οι φωνές πολιτικών στην Ελβετία που ζητούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες παρεμβάσεις από την SNB και γενικότερα να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανατίμηση του φράγκου στις διεθνείς αγορές.

Ολα άρχισαν με το που μπήκε το νέο έτος. Στα μέσα Ιανουαρίου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κατάργησε το άνω όριο διακύμανσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ το οποίο διαμορφωνόταν στο 1,20. Η κίνηση αυτή έγινε από την SNB καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,1 τρισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή της SNB έκανε το ελβετικό φράγκο να ανατιμηθεί σημαντικά έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί σε αποπληθωρισμό η χώρα, να μειωθεί η ανάπτυξή της και να πληγούν δανειολήπτες που είχαν δανειστεί σε φράγκα.

Σε μια προσπάθεια να αντιδράσει στη μεγάλη άνοδο του φράγκου η SNB αποφάσισε να μειώσει μεταξύ άλλων στο μείον 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.

«Το ελβετικό φράγκο είναι σημαντικά υπερτιμημένο» παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τζόρνταν. Θα πρέπει να αναμένεται μια μείωση της ισοτιμίας του φράγκου πρόσθεσε ο ίδιος. Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να ξεπεράσει με επιτυχία τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει.

Η SNB προβλέπει ότι ο αποπληθωρισμός φέτος θα ανέλθει σε 1,1% και ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί «μόλις κάτω» από το 1%.

© Bloomberg News