Θέσεις του ουκρανικού Στρατού στη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη βομβάρδισαν την Πέμπτη φιλορώσοι αυτονομιστές, σε μία προφανή παραβίαση της εκεχειρίας, όπως μεταδίδει από την περιοχή ο ανταποκριτής του BBC.

Η επίθεση, σύμφωνα με τον Τομ Μπάριτζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αυξάνει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Τουρκία και μόλις λίγη ώρα αφού απομακρύνθηκε από την περιοχή ομάδα διεθνών παρατηρητών.

Αρχικά, περιγράφει ο Μπάριτζ, οι βομβαρδισμοί ακούγονταν πολύ κοντά στο παλιό κτίριο όπου βρισκόταν με τους ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια όμως, υπήρχε η αίσθηση ότι κάθε έκρηξη – με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη – διαπερνούσε τα κορμιά τους. Κι όμως, οι στρατιώτες κάθονταν ατάραχοι ή κοιμόντουσαν, καθώς τέτοιου είδους βομβαρδισμοί, λένε, είναι «ρουτίνα».

Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 12 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Στο κείμενο που υπογράφτηκε υπογραμμίζεται πως πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δύο ουκρανοί στρατιώτες ωστόσο επιμένουν ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αναπτύξει επιπλέον συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στην ανατολική Ουκρανία και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ασκήσεις των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή, κατά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός.