Tην βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του εθελοντή και συνεργάτη μη κυβερνητικών οργανισμών Τζιοβάννι Λο Πόρτο, τριάντα εννέα ετών, εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου, για τον χαμό ενός Ιταλού ο οποίος είχε αφιερώσει την ζωή του στην προσφορά υπηρεσιών στους συνανθρώπους του. Συλλυπήθηκα την οικογένειά του», τόνισε ο Ρέντσι.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι προσέθεσε: «Ο Λο Πόρτο δολοφονήθηκε εξαιτίας ενός τραγικού και μοιραίου λάθους των αμερικανών συμμάχων μας, το οποίο και αναγνώρισε ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά η ευθύνη για τον θάνατό του βαραίνει εξ ολοκλήρου τους τρομοκράτες εναντίον των οποίων επιβεβαιώνουμε την στράτευση της Ιταλίας και των συμμάχων μας».

Η μητέρα του ιταλού εθελοντή ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σεβασθούν τον πόνο της, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν προτίθεται να κάνει κανενός είδους δήλωση.

O Λο Πόρτο, με καταγωγή από το Παλέρμο της Σικελίας, είχε απαχθεί τον Ιανουάριο του 2012 στο Πακιστάν από την Αλ Κάιντα και στην Ιταλία είχε οργανωθεί εκστρατεία για την απελευθέρωσή του με συγκέντρωση υπογραφών.