Με τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή, ο Ολυμπιακός νίκησε 71-68 την Μπαρτσελόνα, έκανε το 3-1 στη σειρά των αγώνων και ετοιμάζει τις αποσκευές του για τη Μαδρίτη και το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα!

Στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον άλλο ημιτελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης θα αγωνιστεί με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν μία απίστευτη ανατροπή στο τελευταίο λεπτό, καθώς μετέτρεψαν το 61-65 σε 71-68! Με «buzzer beater» τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη -του καλύτερου παίκτη του Ολυμπιακού σ’ αυτή τη σειρά- πάει Μαδρίτη ο Ολυμπιακός. Ο αρχηγός των Πειραιωτών, Βασίλης Σπανούλης ήταν ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, ενώ ο Μάντζαρης είχε 11 πόντους. Από 1/9 τρίποντα στο α΄ μέρος ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον αγώνα με 9/27! Απαρηγόρητοι οι Καταλανοί… ο Ναβάρο (8π.), ο Τόμιτς (13π.), ο Σατοράνσκι (12π.) και ο Αμπρίνες (11π.).

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με γκολ φάουλ του Ντάρντεν, 9-6 και 11-8 με 2/2 βολές του Χάντερ. Η Μπαρτσελόνα που στην άμυνα επέμεινε στη ζώνη απάντησε με επιμέρους σκορ 9-2 (13-17), με τρία διαδοχικά τρίποντα (2 από τον Αμπρίνες που είχε 8 πόντους στο 10΄ και 1 από Ολεσον), με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 16-17, με Σλούκα και Λοτζέσκι. Με εξαίρεση την έναρξη της 2ης περιόδου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 20-17, στο υπόλοιπο κυνηγούσαν στο σκορ.

Ο Σπανούλης ευστοχώντας στο πρώτο τρίποντο σε επτά προσπάθειες της ομάδας του, ισοφάρισε σε 25-25, ενώ ο Χάντερ που είχε 6 ριμπάουντ στο ημίχρονο με κάρφωμα διαμόρφωσε το 27-27. Τους πρώτους πέντε πόντους του πέτυχε ο Ναβάρο με το 4ο τρίποντο της «Μπάρτσα» στις 13 προσπάθειες, 27-34 και η 3η περίοδος θα έβρισκε τον Ολυμπιακό (των 1/9 τρίποντα στο α΄ μέρος) στο -8, 29-37.

Το +10 δια χειρός Αμπρίνες, 29-39, δεν άρεσε στους παίκτες του Σφαιρόπουλου και πιο… πολύ στον Μάντζαρη που με 5 πόντους μείωσε 34-39. Κι ενώ με πίεση στην άμυνα και αιφνιδιασμούς η Μπαρτσελόνα ξέφυγε, 34-43, δύο τρίποντα του Μπρεντ Πέτγουεϊ κι ένα από τον Σπανούλη έβαλαν τον Ολυμπιακό ξανά στο παιχνίδι, 43-45.

Το κάρφωμα του Σατοράνσκι δεν πτόησε τους παίκτες της ελληνικής ομάδας για το 46-47 με γκολ φάουλ του Χάντερ. Με 4 διαδοχικούς πόντους, ο Σπανούλης έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, 50-49 (είχε προηγηθεί καλάθι του Πλάις), ενώ με ½ βολές ο Τόμιτς διαμόρφωσε το σκορ 3ης περιόδου, 50-50.

Συγκλονιστικό το 4ο δεκάλεπτο με τον Ντόελμαν να ισοφαρίζει σε 50-50 έξω από τα 6.75, τον Ντάνστον να βγαίνει με 5 φάουλ, 5 λεπτά πριν τη λήξη και τον Σατοράνσκι να διαμορφώνει το 55-57. Εύστοχος έξω από τα 6.75 ο Σπανούλης, 58-57 , ενώ ο Μάντζαρης τιμώρησε ξανά με τρίποντο τους Καταλανούς, 61-59, 2.35 πριν τη λήξη. Οι πανηγυρισμοί στις κερκίδες του ΣΕΦ δεν κράτησαν πολύ, όταν σηκώθηκε και ευστόχησε σε τρίποντο-απάντηση ο Σατοράνσκι, 61-62 και ο Ολεσον έκανε το 61-64.

Η ελληνική καρδιά, όμως μίλησε ξανά: Τρίποντο Μάντζαρη (64-65), κλέψιμο Λαφαγιέτ και κάρφωμα Πρίντεζη (66-65) και μετά από 2/2 βολές του Ναβάρο (66-67) από φάουλ του Λαφαγιέτ, ο Σπανούλης έκανε διείσδυση μέσα στους τεράστιους ψηλούς της «Μπάρτσα» και τους «έπιασε στον ύπνο», 68-67. Ο Ναβάρο πήγε και πάλι στη γραμμή του φάουλ, ευστοχώντας μόνο στη 2η, 68-68 και… το τέλος…. μαγικό… ο Ολυμπιακός γύρισε τη μπάλα, ο Σπανούλης στο Σλούκα κι αυτός στον Πρίντεζη που ήταν μόνος έξω από τη γραμμή του τριπόντου… ο χρόνος τέλειωνε… 71-68 και… Μαδρίτη!

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν 16/35 δίποντα, 9/27 τρίποντα, 12/14 βολές, 21-10 ρημπάουντ, 17 ασιστ, 5 κλεψίματα, 9 λάθη,4 κοψίματα.

Η Μπαρτσελόνα τέλειωσε το ματς με 16/33 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 18/25 βολές, 26-10 ρημπάουντ, 12 ασιστ, 6 κλεψίματα, 12 λάθη, 2 κοψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8 (2), Χάντερ 8, Ντάνστον 2, Σπανούλης 17 (3), Παπαπέτρου, Σλούκας 6, Πρίντεζης 14 (1), Μάντζαρης 11 (3), Λαφαγιέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 5 (1), Χουέρτας 2, Αμπρίνες 11 (2), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνκσι 12 (1), Πλάις 4, Τόμας 4, Όλεσον 5 (1), Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13.

Σφαιρόπουλος: «Μεγάλη ημέρα, δίκαιη πρόκριση»

Μια μεγάλη νίκη και μια δίκαιη πρόκριση ήταν για τον Ολυμπιακό η τρίτη συνεχής επιτυχία επί της Μπαρτσελόνα για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλο

.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την ομάδα μας, μια ιστορική πρόκριση. Γενικά πιστεύω πως ήμασταν καλύτεροι στη σειρά απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα. Είχαμε την αρνητική παράδοση απέναντι στην Μπαρτσελόνα και γι’ αυτό η πρόκριση επί αυτού του αντιπάλου είναι ακόμη μεγαλύτερη» σχολίασε ο Έλληνας τεχνικός.

«Είχαμε κάποια νευρικότητα στο παιχνίδι μας. Είναι λογικό όταν έχεις την πίεση για το αποτέλεσα και δεν θέλαμε να πάμε σε πέμπτο ματς. Στο πρώτο ημίχρονο μπλοκάραμε επιθετικά και αυτό μας έβγαλε από τη συγκέντρωσή μας και στην άμυνα. Στην ανάπαυλα αλλάξαμε λίγο το σκεπτικό μας, πήγαμε πιο ήρεμα, αλλά πρώτα δυναμώσαμε την άμυνά μας. Νομίζω πως η νίκη και η τύχη πάει με τους ισχυρούς και ισχυρότερη ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός» συνέχισε.

Για τον κόσμο της ομάδας και τη βοήθεια που προσφέρει η διοίκηση σχολίασε: «Θέλω να αφιερώσω την πρόκριση στους προέδρους μας, που όλα αυτά τα χρόνια κρατούν την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, αλλά και στον κόσμο μας που μας έδωσε τεράστια ώθηση και τον θέλουμε κοντά μας και στα δύσκολα», τόνισε.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε τι είπε στους παίκτες στα αποδυτήρια μετά τον αγώνα απάντησε: «Είπα στους παίκτες πως είμαι περήφανος γι΄ αυτούς. Δεν τα παράτησαν κι εκεί που το παιχνίδι πήγαινε να χαθεί, δείξαμε χαρακτήρα και νικήσαμε. Αξίζουν συγχαρητήρια πρώτα σε αυτούς και μετά σε όλους όσοι απαρτίζουν την ομάδα και δουλεύουν νυχθημερόν γι’ αυτή την ομάδα».

«Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις παίκτες μπαρουτοκαπνισμένους, έναν ηγέτη σαν τον Σπανούλη, που είναι παίκτης που δεν βγαίνει κάθε χρόνο και καθοδηγεί τους υπόλοιπους με το παιχνίδι και τη νοοτροπία του. Δίπλα του υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες παίκτες, αλλά και ξένοι. Αυτός ο συνδυασμός δίνουν τη μαχητικότητα στο σύνολό τους. Παίκτες μεγάλου βεληνεκούς έχουν βάλει το εγώ τους κάτω από την ομάδα. Είναι μια απόδειξη ότι αυτή η ομάδα δεν τα παρατά ποτέ. Έχει σφυρηλατηθεί, έχει αποκτήσει μέταλλο και διαθέτει παίκτες νικητές» συνέχισε.

Για την τελευταία επίθεση του αγώνα παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν την είχαμε σχεδιάσει να την πάρει ο Πρίντεζης. Είχαμε ένα κοντό σχήμα ώστε να μπορούν όλοι να απειλήσουν το καλάθι. Είχαμε σχεδιάσει να ανοίξουν οι παίκτες το γήπεδο κι αυτός που θα ήταν σε καλύτερη θέση θα εκτελούσε. Ο Σλούκας είχε καθαρό μυαλό, είδε τον ελεύθερο παίκτη και ο Πρίντεζης ευστόχησε».

Γ. Αγγελόπουλος: «Οι πιο επιτυχημένοι στην Ευρώπη την τελευταία επταετία»

Δικαιωμένος και τρισευτυχισμένος εμφανίστηκε μετά τον τέταρτο αγώνα με την Μπαρτσελόνα ο Γιώργος Αγγελόπουλος, που μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη είναι οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού.

«Ο Ολυμπιακός με αυτά που έχει κάνει, είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Ευρώπη την τελευταία επταετία, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στη Μαδρίτη. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο. Σε κάποια χρόνια θα καταλάβετε τι λέω τώρα και τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

«Αυτό που έχουν κάνει δεν το έχουμε ξαναδεί. Να παίζουμε με τέτοια ψυχή και αυταπάρνηση και με βάση το μπάτζετ. Είναι μεγαλύτερες οι διαφορές σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Ό,τι έχουμε καταφέρει όλο αυτό το διάστημα, το πετύχαμε μάγκικα, Πειραιώτικα και κρυστάλλινα. Έχουμε πει μεταξύ μας ότι δεν πάμε για τη συμμετοχή στο φάιναλ-4 αλλά για πιο ψηλά, για νέες κατακτήσεις και θριάμβους» πρόσθεσε.

«Είναι μία απίστευτη επιτυχία το φάιναλ-4 και δύσκολα το κάνει ομάδα αυτό. Το καλάθι του Γιώργου σφραγίζει ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Το έχουμε καταφέρει με απίστευτη προσπάθεια και αγώνα. Η Μπαρτσελόνα ήταν η πιο καλή ομάδα σε όλα τα πλέι οφ. Ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος, με απίστευτες αντοχές και αντιδράσεις. Είμαστε ευτυχισμένοι και περήφανοι» κατέληξε.