«Ακόμη και σ’ αυτό το σχέδιο δράσης των 10 σημείων που συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται και πάλι ως ζήτημα οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή διακίνησης, άρα ζήτημα που απαιτεί συντονισμό για την καταστολή των προσφυγικών ροών, αντί της υποδοχής των προσφύγων», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί, ίσως, το πιο μακροχρόνιο κοινωνικό φαινόμενο, μια ανοιχτή πληγή στο γερασμένο σώμα του πλανήτη», ανέφερε.

«Πού είναι η Ευρώπη; Πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι αρχές του διαφωτισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια; Μιλάμε για ένα πρόβλημα οικονομικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό αλλά – πρωτίστως -πολιτικό, η αντιμετώπιση του οποίου δεν μπορεί να εξαντλείται σε κροκοδείλια δάκρυα – και μάλιστα κατόπιν εορτής – ούτε σε δηλώσεις συμπάθειας, σε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και σε ρεπορτάζ στα ΜΜΕ.

»Και, βεβαίως, δεν μπορεί να αποτελεί την αφορμή για την καλλιέργεια ενός ακραίου, ρατσιστικού, ξενοφοβικού λόγου όπως, δυστυχώς, βλέπουμε να συμβαίνει οδηγώντας στην αναβίωση σκοτεινών στιγμών του παρελθόντος», σημείωσε η κ. Καββαδία.

Επισήμανε δε ότι «η ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση της Ευρώπης να δράσει, φαίνεται ότι παραμένει, δυστυχώς, ακόμα και τώρα, κενή περιεχομένου αφού αρνείται το αυτονόητο και επιβεβλημένο από τις διεθνείς συνθήκες καθήκον της: την ευρωπαϊκή συνεργασία για τη διάσωση, την υποδοχή, την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται τα δάκρυά μας. Χρειάζονται να σταματήσουμε να τους κάνουμε πρόσφυγες, δηλαδή να τους ξεριζώνουμε, συμμετέχοντας ή μη αποτρέποντας πολέμους και αιματοχυσίες».