Με αφίσες, παρουσιάσεις βιβλίων για το εικαστικό σχέδιο, προϊόντα βιομηχανικού ντιζάιν και δουλειές νέων σχεδιαστών, το περιοδικό «gr design» γιορτάζει τα δύο χρόνια έντυπης και ηλεκτρονικής κυκλοφορίας του και οργανώνει από αύριο έως τις 17/5 έκθεση-απολογισμό στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου).

Η αφίσα που φιλοτέχνησε ειδικά για το τεύχος 02 της τριμηνιαίας έκδοσης και παραχωρεί στην έκθεση ο Μιχάλης Κατζουράκης υπενθυμίζει την εκκίνηση του περιοδικού, ενώ η δεύτερη παραχώρηση προέρχεται από τη σειρά με μεγαλύτερα έργα του εικαστικού σχεδιαστή, φτιαγμένα ειδικά για δημόσιους χώρους το 1974. Με συνολικά 28 αφίσες (φιλοτεχνήθηκαν σε βάθος 20ετίας) δίνει το «παρών» ο Δημήτρης Αρβανίτης. Είναι η σειρά που επέλεξε το περίφημο Musée des Arts Décoratifs του Παρισιού ως μόνιμη συλλογή του (συμπεριλαμβανομένης της αφίσας για την ταινία «True Blue» του Γιάννη Διαμαντόπουλου). Ο σχεδιαστής, εξάλλου, θα παρουσιάσει το βιβλίο «Στιγμιότυπα ντιζάιν», στο οποίο εντάσσονται αφίσες που δημιούργησε με αφορμή τα γεγονότα του προηγούμενου 12μήνου και τις ανέβαζε στο Διαδίκτυο. Από κοντά και οι ειδικές εκδόσεις «Infographics» και «graphic design» του Πάνου Κωνσταντόπουλου (ψυχή του περιοδικού) και «Αθήνα, η ζωή στους δρόμους» του Κώστα Θεοχάρη.

Εικόνες από τα προγράμματα της Εθνικής Λυρικής μεταφέρουν οι αφίσες του Γιάννη Κουρούδη (φωτογραφία). Ο ντιζάινερ συμμετέχει με έργα του, μεταξύ άλλων για τις παραγωγές «Σταχτοπούτα» και «Η μικρή αλεπουδίτσα». Αντικείμενα, προϊόντα βιομηχανικού σχεδίου εκθέτει η ομάδα We design (Θεανώ Πετρίδου, Φίλιππος και Σέργιος Φωτιάδης). Προέρχονται από τη συλλογή «greecerevisited» με την οποία επιθυμούν –με χιουμοριστική διάθεση –να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του αναμνηστικού προϊόντος. Η Αριάδνη Περράκη ανοίγει τα «χαρτιά» της, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης (τα Χαρτιά Περράκη ιδρύθηκαν το 1887) παρουσιάζοντας μέσα από την «Αποθήκη Χάρτου» τη σχέση του ανθρώπου με το χαρτί. Συμμετέχουν ακόμη οι Μαριγώ Κάσση, η Ενωση Γραφιστών, ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, ο Γιάννης Καρλόπουλος, ο Βασίλης Γεωργίου και εκπρόσωποι από το «νέο αίμα» σχεδιαστών που αναδεικνύει το περιοδικό.