Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στα ταμεία των φαρμακείων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», κρούουν οι φαρμακοποιοί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν έχει καταβάλλει στους φαρμακοποιούς τις οφειλές του Ιανουαρίου 2015, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ.

«Η αδυναμία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων δημιουργεί ντόμινο ελλείψεων σε ολόκληρο τον κλάδο διακίνησης του φαρμάκου» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η αγορά θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τον κ. Λουράντο να υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να βάλει στις άμεσες προτεραιότητές της το φάρμακο. «Αν τα φαρμακεία δεν εξοφληθούν δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, που ήδη διαθέτουν στους ασφαλισμένους με πίστωση. Η ρευστότητα των φαρμακείων επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς, γιατί αλλιώς, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα δίνουν φάρμακα στα φαρμακεία» εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου, ενώ παράλληλα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των προέδρων των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις του κλάδου.

«Η καθημερινή αγωνία του φαρμακοποιού είναι να έχει φάρμακα να δώσει στους ασφαλισμένους. Στον φαρμακοποιό θα τρέξει με αγωνία ο ηλικιωμένος και ο ασθενής και σε αυτόν θα στηρίξει τις ελπίδες του για να βρει το φάρμακό του. Έτσι, λοιπόν, το πρόβλημα της αγοράς επικεντρώνεται στα φαρμακεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουράντος.

Επίσης, σημείωσε: «Ως κλάδος αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά η υγεία του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό» επισημαίνοντας το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.