Με τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί εντός δεκαπενθημέρου στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση ή την τροποποίηση διατάξεων των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων. Με τις αλλαγές αυτές:

n Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

n Αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 31/8/2013.

n Ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1/1/2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης». Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ. Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης απέστειλε στον υπουργό ΟικονομικώνΓιάνη Βαρουφάκηεπιστολή με την οποία του ζητεί την προκήρυξη και ανάθεση τής εκ του νόμου προβλεπόμενης εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους. Με βάση αυτές τις οικονομικές μελέτες θα ζητήσει από τις τράπεζες την αναγνώριση και την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι με απόφασή του, το υπουργείο Οικονομικώνείχε απαντήσει θετικά σε προηγούμενο αίτημα και είχε αναθέσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για την πιο πρόσφατη εθελουσία έξοδο προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο. Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότιη κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε πρακτικές εθελούσιων εξόδων,όταν αυτές δημιουργούν ακραίες καταστάσεις και κυρίως μεγάλες μαύρες τρύπες στα έσοδα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η κρίση και κυρίως οι συγχωνεύσεις οδήγησαν τη μία μετά την άλλη τις τράπεζες σε εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου για15.000 εργαζομένους. Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσαν όλες οι συστημικές τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα Ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι τράπεζες να καλύψουν την τρύπα που δημιούργησαν, ως όφειλαν.

ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ. Οσον αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι χθες, 18η ημέρα εφαρμογής, είχαν ρυθμίσει οφειλές τους 54.205 οφειλέτες, ύψους 1.682.855.665,85 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 37.979.889,57 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.