Βρετανός χρηματιστής παραγώγων συνελήφθη στο Λονδίνο για κατηγορίες που του απηύθυνε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον συνδέουν με το περιβόητο «flash crash» (πολύ γρήγορη και βαθιά πτώση των τιμών μετοχών) της Wall Street το 2010.

Στις 6 Μαΐου του 2010 ο Dow Jones υποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά περισσότερο από 600 μονάδες βάσης. Κατά τη διάρκεια του πανικού, οι μετοχές της General Electric και της Accenture βρέθηκαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με τιμή μόλις 1 σεντ με αποτέλεσμα να ακυρωθούν στη συνέχεια χιλιάδες συναλλαγές.

Οι αντιδράσεις επηρέασαν την ηλεκτρονική διαπραγμάτευση και σε άλλες αγορές μεταξύ των οποίων τα ομόλογα, αλλά και τα νομίσματα.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα συνελήφθη για την υπόθεση αυτή ο 37χρονος Ναβίντερ Σινγκ Σαράο , Βρετανός χρηματιστής παραγώγων, κατά του οποίου απαγγέλθηκαν συνολικά 22 κατηγορίες μεταξύ των οποίων απάτη, χειραγώγηση των αγορών, κ.α..

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά πως ο Σαράο αποκόμισε συνολικά 40 εκατ. δολάρια την περίοδο 2010 – 2014 διαπραγματευόμενος προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 και ότι χρησιμοποίησε ένα αυτόματο πρόγραμμα διαπραγμάτευσης για την χειραγώγηση αυτών των προθεσμιακών συμβολαίων, όπως και ποικιλία τεχνικών που ωθούσαν απότομα τις τιμές προς μία κατεύθυνση.

Ενδεικτικά τον κατηγορούν ότι τοποθετούσε ταυτόχρονα (ηλεκτρονικά) μεγάλες εντολές πώλησης σε διαφορετικά επίπεδα τιμών, τις οποίες ακύρωνε άμεσα, προτού ολοκληρωθούν.

Ο Σαράο δεν είχε δουλέψει ποτέ για μία μεγάλη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία και έκανε τις κινήσεις αυτές από την οικία του στο Δυτικό Λονδίνο.