«Το τίμημα της δόξας»: Λοιπόν, θα χρειαστείτε ένα φαρδύ παντελόνι, ένα παλτό τουλάχιστον δύο νούμερα μικρότερό σας και τρύπια παπούτσια (τρία νούμερα μεγαλύτερα). Ψάξτε να βρείτε κι ένα «θολωτό» καπέλο. Α, και μην ξεχάσετε το μπαστούνι και το ψεύτικο μουστάκι. Το μόνο που μένει τώρα είναι να μιμηθείτε τον χαρακτηριστικό βηματισμό του αλητάκου, της πιο αναγνωρίσιμης κωμικής φιγούρας του σύμπαντος. Δεν θα είστε ο πρώτος: ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο πρώτος διεθνής σουπερστάρ, υπήρξε τόσο δημοφιλής που ολόκληρες πόλεις διοργάνωναν διαγωνισμούς μιμητών του. Σε έναν τέτοιο, κάπου στο Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε να λάβει –ινκόγκνιτο –μέρος και ο ίδιος. Οπου και έχασε. Για την ακρίβεια, απέτυχε ακόμη και να προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού!

Η δόξα, όμως, μπορεί να σε τυραννά ακόμη και μετά θάνατον. Γιατί τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου 1978 δύο άνδρες ξέθαψαν το φέρετρό του απαιτώντας 600.000 δολάρια ως λύτρα. Η χήρα του Τσάπλιν, Ούνα, αρνήθηκε θεωρώντας ότι «ο Τσάρλι θα το έβρισκε γελοίο», ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να συλληφθούν οι δράστες, δύο οικονομικοί μετανάστες που είχαν ανάγκη τα χρήματα. Αυτή την ιστορία αφηγείται ο Ξαβιέ Μπουβουά (σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Ενώπιον Θεού και ανθρώπων»), προσπαθώντας παράλληλα να αποδείξει την άμεση συγγένεια των δραστών με τον νεκρό (αλλά και αθάνατο) αλητάκο.

Ο γάλλος σκηνοθέτης μεγαλουργεί όταν την αναζητεί μέσω της κινηματογραφικής τεχνικής. Προσέξτε τη σκηνή όπου οι δύο καμποτίνοι ήρωες καταστρώνουν το μεγάλο τους σχέδιο και ο Μπουβουά κατεβάζει αιφνιδιαστικά τον ήχο των διαλόγων κρατώντας μόνο τη μουσική: αυτομάτως οι δυο τους μεταμορφώνονται σε γνήσιες φιγούρες του βωβού κινηματογράφου. Και είναι πραγματικά κρίμα που αυτή η γραμμή δεν ακολουθείται μέχρι το τέλος. Γιατί, βρε Ξαβιέ, μου στέλνεις στο τσίρκο τον έναν ήρωά σου και του δίνεις και τη στολή τού (πετυχημένου!) κλόουν; Δεν θυμάσαι ότι ο Σαρλό στο «Τσίρκο» δεν είναι ποτέ του αστείος όταν το επιθυμεί; Είναι δυνατόν να επιμένεις σε μια τέτοια αντίστιξη, ξεχνώντας ότι το γέλιο των άλλων έρχεται μονάχα ερήμην του;

Βαθμοί: 6