Τη γραμμή άμυνας της «πολιτικής δίωξης» ακολουθεί ο Σωτήρης Χατζάκης μετά την προχθεσινή ανάκληση διορισμού του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό και ο νομικός Αντώνης Βγόντζας (συνήγορος του κ. Χατζάκη) που συνέταξε τον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου αναμενόταν να παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, στο προσωπικό του γραφείο, με τίτλο «Ολη η αλήθεια για το Εθνικό Θέατρο και όχι μόνο». Σύμφωνα με πληροφορίες, «θα αποσαφηνιστούν όλες οι απορίες» που αφορούν τις τέσσερις αιτιάσεις που επικαλέστηκε ο υπουργός στο ΦΕΚ (συμβάσεις εν περιλήψει στη Διαύγεια και αριθμός παραγωγών, εκτός των άλλων)». Οπως χαρακτηριστικά διευκρινίζεται, θα δοθούν απαντήσεις «ακόμη και για τις ανεπίτρεπτες εκβιάσεις που οργανώθηκαν τον τελευταίο καιρό».

Ο κ. Χατζάκης πάντως, μιλώντας στο «Νσυν», δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου επειδή «το δικό του θέμα έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης», όπως υποστήριξε μετά και τη χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη, Γιώργου Παπαχρήστου και Νότη Παπαδόπουλου στον Βήμα FΜ 99,5: «Χθες κατέφυγα στα ελληνικά δικαστήρια και την ημέρα που οριστικοποιήθηκε η απόφαση του Νίκου Ξυδάκη στα ευρωπαϊκά». Στην ερώτησή μας εάν επικαλείται ξεκάθαρα πολιτική δίωξη η απάντησή του είναι κατηγορηματική. «Ασφαλώς και επικαλούμαι πολιτική δίωξη. Καλό θα ήταν να ανατρέξετε στην επιστολή της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Εκείνοι είναι οι πρώτοι που μίλησαν για πολιτική δίωξη» υπογραμμίζει και εξηγεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξελίσσεται σε «ατύχημα για τον Πρωθυπουργό». «Εδρασε στο κενό που δημιουργήθηκε όταν ο Πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος με μεγάλα εθνικά θέματα. Το ατύχημα θα αγγίξει και την κυβέρνηση».

Το σκηνικό ρήξης αναζωπυρώθηκε χθες με επιστολή που δημοσιοποίησε ο Γιώργος Στεφανάκης, απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ, προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Στην επιστολή του κάνει λόγο για «μη νόμιμη, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη ανάκληση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αφήνει πλείστα όσα ερωτήματα για το βεβιασμένο της διοικητικής πράξεως». Σε απάντηση προς τις διατάξεις του ΦΕΚ που αναφέρονται στην ανάγκη ύπαρξης αρμονίας και πνεύματος συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και των μελών του ΔΣ, αλλά και συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας, ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι «ουδέποτε παρατηρήθηκε δυσαρμονία και έλλειψη συνεργασίας» και κάνει λόγο για «διοικητική αυθάδεια και αυθαιρεσία, η οποία στηρίζεται σε πρόωρες και λανθασμένες εκτιμήσεις».

Αναφορικά δε με την ανάρτηση των συμβάσεων έργου στο πρόγραμμα Διαύγεια, διευκρινίζει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας η ανάρτηση των συμβάσεων έργου που συνήπτε ο καλλιτεχνικός διευθυντής πραγματοποιούνταν στο πρόγραμμα Διαύγεια συγκεντρωτικά και μετά τη διευκρίνιση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποφασίστηκε η ανάρτησή τους σε περίληψη».

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ. Την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι όλες οι θέσεις του νέου ΔΣ έχουν κλείσει (η ανακοίνωση των ονομάτων μαζί με αυτό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή αναμένεται ακόμη και μέσα στην ημέρα) και ο φάκελος του Εθνικού έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα συμβόλαια σκηνοθετών και καλλιτεχνών για τις επερχόμενες παραγωγές του Εθνικού την περίοδο 2015-2016. Και αυτό επειδή ένα από τα ζητήματα της επόμενης ημέρας είναι ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα κληθεί να εφαρμόσει το «όραμα Ξυδάκη» με τις παραγωγές που έχει ανακοινώσει ο κ. Χατζάκης για τη σεζόν 2015-2016.

Σύμφωνα με κύκλους του Εθνικού, λοιπόν, οι σκηνοθέτες που αναφέρονται στο πρόγραμμα έχουν ήδη υπογράψει για τις επερχόμενες παραγωγές (ορισμένοι μάλιστα έχουν δώσει τα χέρια με τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή εδώ και τρεις μήνες). Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με όλους τους ηθοποιούς των παραστάσεων (και των επαναλήψεων), κάτι που δίνει κάθε δικαίωμα στον νέο διευθυντή να παρέμβει στη διανομή. Οπως πιθανολογούν πάντως οι ίδιοι κύκλοι, τα λεγόμενα «μεγάλα ονόματα» που δεν υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τη Δευτέρα, οπότε δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ανάκληση των διορισμών, δύσκολα θα απομακρυνθούν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου με τις «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στα φετινά Επιδαύρια (3-4 Ιουλίου). Θα είναι μία από τις παραστάσεις όπου το κοινό θα προσπαθεί να εντοπίσει την παρουσία τού καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, την ώρα που επάνω στη σκηνή θα εξελίσσεται παράσταση του σκηνοθέτη τον οποίο απομάκρυνε.

Η φημολογία της διαδοχής

Στη φημολογία των τελευταίων ημερών για τους επικρατέστερους διαδόχους του Σωτήρη Χατζάκη «φαβορί» παρέμεναν ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Τάρλοου και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Ωστόσο, από χθες στους θεατρικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους άρχισαν να ακούγονται έντονα τα ονόματα της Μάγιας Λυμπεροπούλου, που έχει θητεύσει στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, και της Ρούλας Πατεράκη, ενώ επανήλθε εκείνο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Δείγμα μιας κινητικότητας που γεννά προσδοκίες, αν και το όνομα φέρεται «κλειδωμένο» από τον αναπληρωτή υπουργό.