Μετά από την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον για το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό (αδελφό του Σάββα) και τον Νίκο Μαζιώτη τρομοκράτες.

H κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία και παγώνει τους λογαριασμούς του Χρ. Ξηρού και του Ν. Μαζιώτη που τυχόν βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος ή υπάγονται στην αμερικανική νομοθεσία.

«Κάθε ιδιοκτησία που υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν οποιαδήποτε συμφέροντα δεσμεύεται και οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχουν υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ παγώνουν», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν επισήμως τρομοκράτες τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη βάσει του αμερικανικού εκτελεστικού διατάγματος 13224.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται εκτενής αναφορά στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, το 2002, για τη δράση του ως μέλους της 17Ν, όπως και στην απόδρασή του, τον Ιανουάριο του 2014.

Αντίστοιχα, αναφέρεται και στην δράση και σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, όπως και άλλων μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε αυτή τη δράση σε συνεννόηση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε με ανάλογες δράσεις εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και αλλού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οργή για την αποφυλάκιση

Υπενθυμίζεται ότι την οργή της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει η πιθανολογούμενη έξοδος του Σάββα Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού με σκοπό να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «βαθιά μη φιλική ενέργεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος μάλιστα έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει «οπισθοδρόμηση» στη διμερή συνεργασία.

Παράλληλα, σε μια κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Η τρομοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε την δημόσια ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ ο έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για μια διαφορετική μορφή κράτησης.