Η κυβέρνηση είχε χαμηλώσει εγκαίρως τον πήχη για την εξέλιξη των συμφωνιών στη Μόσχα μεταξύ Τσίπρα και Πούτιν και χθες απλώς επιβεβαίωσε με τον τρόπο της ότι δεν προσβλέπει, άμεσα τουλάχιστον, στην υπογραφή του σχεδίου για την κατασκευή του περίφημου αγωγού φυσικού αερίου και σε ελληνικό έδαφος.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει κάποια ενημέρωση, είτε προφορική είτε γραπτή –μέσω non paper -, για τις νέες συνομιλίες του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αφήνοντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη τον ρόλο της εξειδίκευσης του περιεχομένου των συναντήσεων με τη ρωσική πλευρά.

Ο κ. Λαφαζάνης ήδη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέσω ανάρτησης στον ιστότοπο της Αριστερής Πλατφόρμας iskra.gr είχε φροντίσει να δείξει ότι υπάρχουν δυσκολίες, καλώντας τη Ρωσία να αντισταθεί στις γερμανικές και αμερικανικές πιέσεις και να δείξει τόλμη, διορατικότητα και αποφασιστικότητα στο θέμα της σύσφιγξης των ελληνορωσικών θέσεων.

Επίσης, σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, προέβλεπε υπογραφή της συμφωνίας με τον αγωγό πολύ σύντομα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπογράφηκε τίποτα, τοποθετώντας τις συζητήσεις «σε καλό σημείο». Οπως είπε ο υπουργός, «συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία».

Οι αισιόδοξες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση υπογραφή συμφωνιών με τη Μόσχα έδωσαν πολύ σύντομα τη θέση τους σε προβλέψεις πως μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη, κάτι που αποδίδεται εν μέρει τόσο στη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις στενές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία όσο και στη δυσφορία της Γερμανίας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αθήνας.