Επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία αξιώνει από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για τα σχόλια του διευθυντή του FBI περί πολωνικής συμμετοχής στο Ολοκαύτωμα, έστειλε η Πολωνία στον αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, σηματοδοτώντας μία σπάνια διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και έναν από τους πιο στενούς ευρωπαίους συμμάχους της.

Τη θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Washington Post και στο οποίο λίγο – πολύ ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υπαινίχτηκε ότι οι Πολωνοί ήταν συνένοχοι στο Ολοκαύτωμα και έχουν ευθύνη για τη ναζιστική θηριωδία.

«Στο μυαλό τους, ο δολοφόνοι και συνένοχοι της Γερμανίας και της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και τόσοι πολλοί σε τόσα άλλα μέρη δεν έκαναν κάτι κακό. Επεισαν εαυτούς ότι αυτό ήταν το σωστό, αυτό ήταν που έπρεπε να κάνουν», έγραφε ο Κόμεϊ στο επίμαχο άρθρο.

Σε πρώτη φάση, ο αμερικανός πρεσβευτής Στίβεν Μουλ απάντησε στην επιστολή μέσω Twitter. «Λυπάμαι πολύ για οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι η Πολωνία φέρει ευθύνη για το Ολοκαύτωμα, το οποίο είναι αναληθές και προσβλητικό», έγραψε ο Μουλ στα Πολωνικά και δεσμεύτηκε σε προσωπικό επίπεδο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με τις χώρες οι οποίες τελούσαν υπό γερμανική κατοχή να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο έδαφός τους.

Σε μία αντίστοιχη γκάφα είχε πέσει το 2012 και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο είχε αναφερθεί σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» – αντί για ναζιστικά – ενόσω παρέδιδε βραβείο προς τιμήν του πολωνού αξιωματικού, μέλους της πολωνικής αντίστασης, Γιαν Κάρσκι. Σε μία προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους τότε, ο Ομπάμα είχε στείλει επιστολή στονπολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, στην οποία αφενός ζητούσε συγγνώμη για το φραστικό λάθος και αφετέρου εξέφραζε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια της Πολωνίας να σταματήσει να χρησιμοποιείται ο όρος.