«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δήλωσε για την Ελλάδα, τη Δευτέρα, σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού iTele, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όταν ρωτήθηκε εάν η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας, που επανέρχεται τελευταία, είναι μία πραγματική απειλή, ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αναγνώρισε πως «υπάρχει, πράγματι, ανησυχία».

«Είναι αληθές ότι υπάρχει ανησυχία γιατί δεν έχουμε καταφέρει να διαπραγματευθούμε, με την ελληνική κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που να είναι αξιόπιστες σε οικονομικό, κοινωνικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό που λέω σήμερα το πρωί είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε» εξήγησε ο επίτροπος και πρόσθεσε: «Η δική μου ευχή είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το εύχομαι απόλυτα. Το εύχομαι για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για την Ευρώπη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παράγει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητάμε, να βάλει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι φιλόδοξο, αξιόπιστο και δίκαιο. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε τους πολύ αργούς ρυθμούς στην όλη συνεργασία. «Αναμφίβολα, εργαζόμαστε μαζί, αλλά προοδεύουμε πολύ αργά, δεν πάμε αρκετά γρήγορα, δεν πάμε αρκετά μακριά, ενώ στο μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης είναι ανεπαρκείς. Οπότε, τώρα λέω «προσοχή». Υπάρχει αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να προχωρήσουμε δυνατά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα» σημείωσε.

Σε ερωτήσεις, εάν έχει αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την Ελλάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες και κάποιο σχέδιο Β’, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε: «Δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο χρονόμετρο, δεν ορίζω προθεσμίες αλλά λέω ότι πάμε πολύ αργά. (…) Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, για παράδειγμα, υπάρχει αποπληρωμή που πρέπει να γίνει στις 12 Μαΐου, υπάρχουν και άλλες και αυτό το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό, κ. Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον. Του είπα ότι πρέπει απολύτως τώρα να θέσει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είναι απολύτως απαραίτητο. Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης και της Ελλάδας, για μία σοβαρή κυβέρνηση στη χώρα». «Δεν έχω πλάνο Β’, έχω μόνο πλάνο Α’ και αυτό έχει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε (…) διαφορετικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα ζήτημα και εγώ επιθυμώ να το κάνουμε με θετικό τρόπο. Και πάλι λέω ότι δεν βρίσκομαι σε σχέδιο Β’. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν πιστεύω στο σχέδιο Α’. Εγώ βάζω όλη μου την ενέργεια για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.