Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 θεωρούν ότι η αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
 

Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον έδωσαν για πρώτη φορά σήμα ότι η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου αρχίζει να τους απασχολεί όλο και περισσότερο.

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις περιλαμβανομένης και της μεταβλητότητας στις ισοτιμίες» ανέφερε η κοινή ανακοίνωσή της G20. Οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της επιβολής περιορισμών κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν μεγάλες ροές χρημάτων από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται μετά την άνοδο 17% που σημείωσε πέρυσι το δολάριο, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg. Πίσω από την άνοδο βρίσκονται οι εκτιμήσεις των αγορών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει φέτος στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2006.

Η ανησυχία είναι ότι όσο περισσότερο ενισχύεται το δολάριο τόσο θα αυξάνονται οι αναταράξεις στις αγορές οι οποίες είχαν συνηθίσει για πολλά χρόνια να έχουν φθηνό χρήμα.

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από