Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο της Χιλής εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, αλλά και εναντίον της διαφθοράς με αφορμή τα σκάνδαλα που έχουν έρθει τελευταία στο φως της δημοσιότητας. Οι διαδηλωτές ήταν σύμφωνα με την 40.000, και σύμφωνα με τους διοργανωτές 150.000.

Διαδηλώσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται μεν συχνά στη Χιλή, όμως το μπλέξιμο των συνθημάτων για την παιδεία με συνθήματα εναντίον της διαφθοράς είναι καινούριο φαινόμενο και έχει φόντο τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα με εμπλοκή τόσος της δεξιάς στη Χιλή όσο και ακόμη και μέλη της οικογένειας της σοσιαλίστριας προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρέπει να πούμε φτάνει πια με τη διαφθορά» τόνισε η Βαλεντίνα Σααβέντρα, η πρόεδρος της ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων της Χιλής (FECH).

Όπως είναι πλέον συνηθισμένο, μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Παρότι οι φοιτητές απαιτούν τα τελευταία χρόνια να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας, οι προτάσεις της προέδρου Μπατσελέτ προκάλεσαν δυσαρέσκεια σχεδόν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Χιλής, η Βαλεντίνα Σααβέντρα κατήγγειλε μια μεταρρύθμιση «πολιτική» η οποία θα αποδειχθεί «πιθανόν παράνομη», και κάλεσε την κυβέρνηση να «οικοδομήσει τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όπως και σε άλλους τομείς, σε μια ευρεία κοινωνική συναίνεση».

Προεκλογική υπόσχεση της προέδρου, η μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στη Χιλή, που κατορθώθηκε να εγκριθεί εν μέρει τον Ιανουάριο από το Κογκρέσο, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, πάει πολύ μακριά για τους υποστηρικτές του σημερινού συστήματος—ακριβού, όσο και άνισου—που αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αλλά όχι αρκετά μακριά για το φοιτητικό κίνημα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο γιος της και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μια υπόθεση ύποπτων δοσοληψιών με ακίνητα.

Η πρόεδρος Μπατσελέτ υποσχόταν προεκλογικά ότι οι ανώτατες σπουδές θα είναι δωρεάν για το 80% των φοιτητών στη Χιλή ως το 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από