1. Root Artspace (Ηρακλειδών 10)

Ο θρυλικός Στάβλος της δεκαετίας του 1990 μεταμορφώθηκε σε δυναμικό πολυχώρο που περιλαμβάνει γκαλερί, εστιατόριο, κατάστημα βινυλίων και αίθουσα προβολών. Εξτρα πόντους παίρνει η ομάδα του εστιατόριου για τη βαρύτητα που δίνει στις βιολογικές ακατέργαστες πρώτες ύλες, αποφεύγοντας τη χρήση τυποποιημένων προϊόντων.

2. Το στέκι του Ηλία (Επταχάλκου 5)

Στον πλακόστρωτο πεζόδρομο πλάι στον Ηλεκτρικό, περίπου 100 μέτρα από τον σταθμό του Θησείου προς τα Πετράλωνα, βρίσκεται το Στέκι του Ηλία. Ενα σημείο συνάντησης για όλους τους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας που απολαμβάνουν συστηματικά εδώ και χρόνια μερικά από τα πιο γνωστά χιτ του μαγαζιού: παϊδάκια στη σχάρα, κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες, ψαρονέφρι και σπιτικά μπιφτέκια.

3. Σοφίτα Vintage Shop (Ηρακλειδών 35)

Μπορεί να μην είναι σοφίτα, τα αντικείμενα όμως που θα βρεις εκεί μέσα θα μπορούσε να είναι κρυμμένα στη σοφίτα κάθε γιαγιάς που υπήρξε υπόδειγμα νοικοκυράς. Βάζα, μπολ, σουπιέρες, φλιτζάνια, σερβίτσια, φωτιστικά, κηροπήγια, κάδρα και μεταλλικά κουτιά μιας άλλης εποχής περιμένουν στα ράφια όσους θέλουν για το σπίτι ή το γραφείο αντικείμενα βίντατζ αισθητικής.

4. Λεμόνι (Ηρακλειδών 22)

Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, στην πολύβουη οδό Ηρακλειδών, λειτουργεί από τον Μάιο του 1998 ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλιοπωλεία των αθηναίων αναγνωστών. Οι πελάτες εδώ είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί όχι από παραξενιά, αλλά γιατί ως σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς και εικαστικοί γνωρίζουν το βιβλίο και τις τέχνες από πρώτο χέρι. Οταν ο καιρός το επιτρέπει παρουσιάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κάθε είδους εκδηλώσεις φιλοξενούνται στην πίσω αυλή του βιβλιοπωλείου.