Συνέχιση των κινητοποιήσεων προανήγγειλαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν μαζική κάθοδο από τη Χαλκιδική στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται να συνεδριάσουν μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Στις σκέψεις τους είναι και η κατάληψη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αν και δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, προανήγγειλαν « μια εντυπωσιακή κίνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάνοντας αναφορά στο 2003 όταν μεταλλωρύχοι -που είχαν χάσει τις δουλειές τους- είχαν κλειστεί στις στοές.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το μέλλον της επένδυσης. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουν να συναντηθούν όλες οι πλευρές (εργαζόμενοι στα μεταλλεία, κυβέρνηση και όσοι αντιδρούν στην εξόρυξη) προκειμένου, όπως είπαν να καταλήξουν σε μια απόφαση.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν, στην πρόταση τους αυτή δεν έχουν πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν προσφύγει στις 6 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή ανεστάλη από το υπουργείο το πρωτόκολλο υλοτόμησης μια έκτασης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές με συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους 55 δασεργάτες καθώς και η έγκριση της άδειας δόμησης για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού που είχε εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΚΑ. Η προσφυγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 6 Μαΐου 2015.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξακολουθεί να εμμένει στη θέση του -όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ανακοίνωση- ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται από την εταιρεία ως μοχλός πίεσης.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι « η Eldorado Gold και τα παπαγαλάκια της επιλέγουν τακτικές «κατσαρόλας» και «εκβιασμού».

Οι μεταλλωρύχοι από την πλευρά τους επιτίθενται στον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη (με τον οποίο συναντήθηκαν χθες παρουσία τού Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αποστόλη Αλεξόπουλο) επισημαίνοντας χαρακτηριστικά. «Το ότι ο κ. Τσιρωνης μπέρδεψε τον ήχο από την κρούση των κρανών μας στο δρόμο με αυτό της κατσαρόλας φανερώνει την ακαταλληλότητα του να χειριστεί μια κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε με μονομερείς ενέργειες».