Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με δηλώσεις την Παρασκευή στις οποίες ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο παρακολουθεί τις εξελίξεις, κινείται πάνω στο κύμα, είναι στον καιρό».

Μιλώντας στον 9,84 ο Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την ρήξη με την ΕΕ: «Αυτό κάποιοι το εκλαμβάνουν ως απειλή, ή ως εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων. Ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση ,εάν θεωρείσαι δεδομένος. Άρα πρέπει να κρατάς ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετωπικής σύγκρουσης, συνεπώς της πτώχευσης, του διεθνούς πιστωτικού γεγονότος, ενδεχομένως ακόμη και της εξόδου από το ευρώ, για να μπορέσεις να κάνεις μια αποτελεσματική, σκληρή διαπραγμάτευση γιατί οι άλλοι θα φοβηθούν».

Ο Βενιζέλος άσκησε κριτική στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνηση έναντι των εταίρων λέγοντας: «Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια προληπτικής μετακίνησης της ευθύνης στους Ευρωπαίους για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Δηλαδή στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να διαμορφώνει ένα πλαίσιο, ένα σκηνικό, εάν δημιουργηθεί πρόβλημα, αυτό να καταλογιστεί στους Ευρωπαίους οι οποίοι είναι αδιάλλακτοι, οι οποίοι είναι σκληροί, ή να τεθεί ως δίλημμα ενώπιον του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας: «Έχουν σταλεί λάθος μηνύματα ότι η Ελλάδα είναι μια βολική χώρα γιατί είναι έτοιμη με κάποιον τρόπο να διοχετεύσει προσφυγικούς ή μεταναστευτικούς πληθυσμούς με έγγραφα ή με κάποια έγγραφα προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το εκλαμβάνει ένας κύκλος μέσα στην Κυβέρνηση ως απειλή, ότι είναι ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας…αντί εμείς να θέσουμε το ζήτημα του Δουβλίνο ΙΙ, που πρέπει να τεθεί γιατί είναι ένα νομικό πλαίσιο το οποίο αδικεί τις χώρες του νότου ,τις πύλες εισόδου ,να κινδυνεύουμε να βρεθούμε έξω από το Σένγκεν, όχι με δική μας πρωτοβουλία αλλά ως θύματα αντιμέτρων .Και αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η αξιοπιστία των ελληνικών διαβατηρίων και των ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην χθεσινή διαδήλωση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής: «είδαμε πράγματι να γίνεται μια διαδήλωση των εργαζομένων, οι οποίοι κατηγορούνται ως εγκάθετοι της επιχείρησης, λες και είναι κακό ο εργαζόμενος να στηρίζει την επιχείρηση, δηλαδή τη θέση δουλειάς που έχει.

Και από την άλλη μεριά η περιβαλλοντική ευαισθησία να εκφράζεται όχι από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά από αντιεξουσιαστικές ομάδες, οι οποίες είναι πάντα σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν –εντός εισαγωγικών- την κυβέρνηση στο να μην κάνει τίποτα».

Τέλος εξαπέλυσε αιχμές και κατά των ευρωπαίων εταίρων: «Η πολιτική προσέγγιση των εταίρων μας και της Γερμανικής Κυβέρνησης και άλλων κυβερνήσεων Ευρωπαϊκών είναι μυωπική, δεν μας βοήθησαν, ήταν πολύ σκληροί απέναντί μας.

Εμείς κάναμε τη σκληρή διαπραγμάτευση. Εάν κάποιον έχει βοηθήσει πολιτικά η σκληρή στάση της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το προϊόν της κρίσης, επωφελείται πολιτικά από τον δικό μας αγώνα και τη δική μας αγωνία».