Αυτοκίνητα, τραμ, λεωφορεία, πεζοί, τηλεοπτικά προγράμματα, τα πάντα σταμάτησαν για δύο λεπτά, στις 10.00 το πρωί στο Ισραήλ. Ηταν η ώρα που ήχησαν οι σειρήνες στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ξεχωριστές τελετές πραγματοποιούνται την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα, αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στην «επιστροφή στη ζωή» όσων επέζησαν, ενώ τα ραδιόφωνα «παίζουν» μελαγχολικές μελωδίες και μαρτυρίες και οι τηλεοράσεις ρεπορτάζ για το Ολοκαύτωμα.

Περί τους 189.000 επιζήσαντες της γενοκτονίας βρίσκονται σήμερα στο Ισραήλ και, παρά την κυβερνητική βοήθεια, περίπου το 1/4 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Είναι σφάλμα να θεωρείται ότι το κράτος του Ισραήλ υπάρχει ως μορφή αποζημίωσης για το Ολοκαύτωμα. Ηλθαμε από το Aουσβιτς, όχι εξαιτίας του Aουσβιτς», δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης στο Γιαντ Βασέμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άρπαζε την ευκαιρία της επετείου για να ασκήσει για μία ακόμη φορά κριτική στη συμφωνία-πλαίσιο για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη στις αρχές Απριλίου. Συγκρίνοντας το Ιράν με τη ναζιστική Γερμανία, ο Νετανιάχου κατέληξε πως ο κόσμος μοιάζει να έχει ξεχάσει τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οπως οι ναζί ήθελαν να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο και να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό, το Ιράν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) και να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος» τόνισε ο Νετανιάχου μιλώντας στο μνημείο Γιαντ Βασέμ.

«Διδάχθηκε πράγματι ο κόσμος από την εβραϊκή τραγωδία του περασμένου αιώνα;» διερωτήθηκε στη συνέχεια ο ισραηλινός πρωθυπουργός, για να δώσει ευθύς αμέσως ο ίδιος την απάντηση: «Η κακή συμφωνία με το Ιράν μάς δείχνει ότι δεν εμπέδωσε το μάθημα. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις διέπραξαν ένα κεφαλαιώδες σφάλμα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εμείς, όπως και πολλοί γείτονές μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι διαπράττεται και τώρα ένα πικρό σφάλμα».