Η μάχη μετράει ήδη πέντε χρόνια, η Κομισιόν άρχισε να ερευνά επισήμως την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό το 2010. Μόλις έβαλε όμως μπροστά το βαρύ πυροβολικό: κατηγόρησε επισήμως τον αμερικανικό κολοσσό ότι καταχράται την κυρίαρχη θέση του όσον αφορά την αναζήτηση στο Ιντερνετ∙ παράλληλα, ξεκίνησε χωριστή έρευνα για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android. Δεδομένου ότι εκκρεμούν, και διερευνώνται, και άλλα παράπονα εις βάρος της Google από ανταγωνιστές της, πολλοί προβλέπουν πλέον πως η υπόθεση θα πάρει διαστάσεις αντίστοιχες της δεκαετούς μάχης της ΕΕ με τη Microsoft –η Microsoft κατέληξε να πληρώσει σε πρόστιμα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν μέσω της αρμόδιας επιτρόπου Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, διαπιστώθηκε ότι η Google «ευνοεί συστηματικά» τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, την Google Shopping, εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών υπηρεσιών, κατά τις αναζητήσεις χρηστών του Ιντερνετ. Και πρόκειται για την απόλυτη κυρίαρχο των ιντερνετικών αναζητήσεων στην Ευρώπη, το μερίδιό της ξεπερνά το 90%, έναντι περίπου 70% στις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό, λοιπόν, εστάλη ήδη από την Κομισιόν στην εταιρεία η επονομαζόμενη «κοινοποίηση των αιτιάσεων». Οσον αφορά τη χωριστή έρευνα που αρχίζει για το Android, θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Η Κομισιόν έχει επιχειρήσει συνολικά τρεις φορές, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, να έλθει σε συμβιβασμό με την Google από τότε που άρχισε την έρευνα εις βάρος της για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τώρα η Google έχει δέκα εβδομάδες μπροστά της προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες. Η ίδια η Βέστεϊγερ δεν θέλησε να προδικάσει τη συνέχεια, δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στον αμερικανικό όμιλο.

Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει πρόστιμα έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας –στην περίπτωση της Google θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το BBC, πάντως, είναι μάλλον απίθανο να ζητηθεί ποτέ από την εταιρεία ένα τόσο μεγάλο ποσό∙ είναι όμως πολύ πιθανό να απαιτηθούν από αυτήν, πέραν του όποιου προστίμου, σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Οι έρευνες μάλιστα συνεχίζονται. Οχι μόνο για το λειτουργικό σύστημα Android αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Google όταν ένας χρήστης αναζητεί ξενοδοχεία ή αεροπορικά εισιτήρια, για τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τους διαφημιστικούς εταίρους της, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το περιεχόμενο ιστοτόπων κ.ο.κ.

Η κόντρα

«Οι κυρίαρχες εταιρείες έχουν ευθύνη να μην καταχρώνται της ισχυρής τους θέσης στην αγορά» δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ. Η Google αντέτεινε πως οι κατηγορίες «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και επεσήμανε πως «ανυπομονεί να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τις επόμενες εβδομάδες.