«Εχω δοκιμαστεί, είμαι έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας» διαβεβαίωνε ο ένας. «Θέλω να ολοκληρώσω αυτό που έχω αρχίσει» επαναλάμβανε ο άλλος. Τις δύο δηλώσεις χωρίζει ένα εικοσιτετράωρο –όσο και τα μανιφέστα, δηλαδή τα προεκλογικά τους προγράμματα, που παρουσίασαν πρώτα ο Εντ Μίλιμπαντ και έπειτα ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώ απομένουν 20 ημέρες έως τις εκλογές. Ο ηγέτης των Εργατικών εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Μάντσεστερ πιο άνετος και αποφασιστικός απ’ ό,τι συνήθως προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα του ως πρωθυπουργήσιμου που κάποιοι ισχυρίζονται ότι του λείπει. Η ανανεωμένη εμφάνισή του μάλλον έδενε με το επίσης ανανεωμένο πρόγραμμά του στο οποίο πρωταγωνιστούν τα τρία, κατά κύριο λόγο συντηρητικά, στοιχεία: το δημόσιο έλλειμμα, ο προϋπολογισμός και το χρέος.

Ο στόχος είναι σαφής. Ο Πρωθυπουργός και ηγέτης των Τόρις δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι «στα χέρια του Εργατικού Κόμματος η οικονομία της χώρας θα βουτηχτεί στο χάος». Και ο Μίλιμπαντ απαντά με μεγάλα γράμματα στην πρώτη από τις 86 σελίδες του μανιφέστου ότι η οικονομική του πολιτική θα βασιστεί σε έναν «προϋπολογισμό υπευθυνότητας». Με άλλα λόγια, όλες οι προτάσεις των Εργατικών έχουν κοστολογηθεί και δεν θα χρειαστεί να δανειστούν ούτε μία στερλίνα για να τις εφαρμόσουν. Ετσι, το βαρύ χρέος των 1,56 τρισ. στερλινών δεν θα διογκωθεί περαιτέρω ενώ με μια επιλεκτική μείωση των κρατικών δαπανών και μια φορολογική επιβάρυνση του 1% του πληθυσμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μετατραπεί, κάποτε, σε πλεόνασμα.

«Θα είμαι δημοσιονομικά πιο συντηρητικός από τον Τόνι Μπλερ» δήλωσε ο Μίλιμπαντ. Δυστυχώς για τον ίδιο, όμως, προς το Κέντρο συγκλίνει και ο Κάμερον –αν και από την άλλη πλευρά. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ο άξονας της πολιτικής και των Συντηρητικών, οι οποίοι στο δικό τους μανιφέστο έθεσαν ως ημερομηνία λήξης του δημοσίου ελλείμματος το 2018. Συγχρόνως, όμως, ο Κάμερον φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική για την «ανευθυνότητα» του Μίλιμπαντ, ρίχνοντας το κέντρο βάρους σε μια θετική εικόνα για το μέλλον, τους νέους και τις μητέρες, δίνοντας και ο ίδιος υποσχέσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης. Παράλληλα, ο αρχηγός των Τόρις δεσμεύτηκε για την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών που θα δώσουν δικαίωμα ιδιοκτησίας σε τουλάχιστον 1,3 εκατ. οικογένειες. Η δέσμευση ακούγεται «εργατική». Οι γνώστες της πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας, πάντως, θυμήθηκαν ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979.

Από την άλλη, η δέσμευση των Εργατικών ότι θα μειώσουν τα δίδακτρα ανώτατης εκπαίδευσης στο ποσό των 6.000 στερλινών από 9.000 που το είχε αυξήσει η απερχόμενη συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι δελεαστική για τους βρετανούς ψηφοφόρους. Και οι υποσχέσεις για την εξάλειψη των «συμβάσεων μηδενικών ωρών» –εργασιακή συμφωνία που θέτει το ωράριο και τον μισθό του εργαζομένου στην πρωτοβουλία του εργοδότη –και τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού από 6,5 σε 8 στερλίνες έως τον Οκτώβριο του 2019 ακούγονται σαν δώρο για τους πολλούς Βρετανούς που δεν έχουν βιώσει την επαναφορά της οικονομίας στην τροχιά της ανάπτυξης, μετά το χτύπημα του 2008.

Πώς θα αποτυπωθούν όλα αυτά στην κάλπη; Το βέβαιο είναι ότι ούτε ο Μίλιμπαντ ούτε ο Κάμερον συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις που να υποδεικνύει ότι ένας από τους δύο θα βαδίσει με άνεση στην Ντάουνινγκ Στριτ. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov ήθελε χθες τους Εργατικούς να προηγούνται των Συντηρητικών για δύο μονάδες, με 35% έναντι 33%, ενώ στην αρχή της εβδομάδας το προβάδισμα έξι ολόκληρων μονάδων είχαν οι Συντηρητικοί, σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας ICM. Επομένως, όσο «έτοιμος» ή «υπεύθυνος» και να είναι ο Μίλιμπαντ, μάλλον θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οπως και ο Κάμερον για «ολοκληρώσει αυτό που άρχισε».

«Είμαι έτοιμοςνα δώσω ένα τέλος στην αντίληψη ότιόσο φροντίζουμε τους πλούσιους και τους δυνατούς θα είμαστε όλοι καλά. Είμαι έτοιμος να θέσω σε εφαρμογή την αλήθεια: ότι η Βρετανία ευημερεί μόνοόταν οι εργαζόμενοί της ευημερούν»

Εντ Μίλιμπαντ, τη Δευτέραστο Μάντσεστερ

«Είμαστε το κόμματων εργαζομένων, προσφέρουμε ασφάλεια σε κάθε στάδιο της ζωής σας»

Ντέιβιντ Κάμερον,την Τρίτη στο Σουίντον

Ο Γιούνκερ του χαλάει τα σχέδια

Καμία συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα τεθεί υπό συζήτηση τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 2019, αφού δηλαδή ολοκληρώσει τη θητεία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η δήλωση αυτή από πηγές της Κομισιόν, που αναπαράχθηκε από τους βρετανικούς «Τάιμς» χαλάει τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί στο εκλογικό σώμα της χώρας του την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ έως το 2017, το οποίο έχει ορίσει ως ημερομηνία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ενωση, για «να δώσει το δικαίωμα της ψήφου στους πολίτες» και να προσελκύσει ψηφοφόρους του αντιευρωπαϊκού βρετανικού κόμματος UKIP. Στο μανιφέστο του ο Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα αναμορφώσει τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έχει γίνει «πολύ μεγάλη, καταπιεστική και γραφειοκρατική», υπενθυμίζοντας ότι το έχει ξανακάνει όταν απέκλεισε τη χώρα του από την οικονομική διάσωση της Ελλάδας, θέτοντας βέτο «σε μια συνθήκη που θα έπληττε το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας».