Νεκρός από τα πυρά δύο μασκοφόρων έπεσε στο Κίεβο ο ουκρανός δημοσιογράφος Ολες Μπούζινα, γνωστός για τις φιλορωσικές του θέσεις. Τον 45χρονο Μπούζινα, ο οποίος εργαζόταν ως αρχισυντάκτης σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα έως τον Μάρτιο, πυροβόλησαν δύο άνδρες μέσα από διερχόμενο όχημα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Περισσότερο ακτιβιστής απ’ ό,τι δημοσιογράφος, όπως αναφέρει η Guardian, ο Μπούζινα εργάστηκε επί τρεις μήνες στην ουκρανική εφημερίδα Segodnya, απ’ όπου παραιτήθηκε τον Μάρτιο υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε πιέσεις για λογοκρισία.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, νεκρός στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού του, επίσης από σφαίρα, βρέθηκε και ο Ολεγκ Καλάσνικοφ, μέλος της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Αστυνομία δεν διευκρίνισε αμέσως εάν επρόκειτο για δολοφονία ή αυτοκτονία. Ο ουκρανός πρόεδρος ωστόσο Πέτρο Ποροσένκο έδωσε την Πέμπτη εντολή για γρήγορη και διαφανή έρευνα για τις δολοφονίες τόσο του Μπούζινα όσο και του Καλάσνικοφ.

Σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, ο Αντον Γκερασένκο, υποστήριξε μέσω Facebook ότι αμφότεροι Μπούζινα και Καλάσνικοφ ήταν βασικοί μάρτυρες σε ποινική υπόθεση για την επίθεση σε φιλοδυτικούς διαδηλωτές στη Μεϊντάν από φιλορώσους, στις αρχές του 2014. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοβ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει ρωσικός δάκτυλος στις δολοφονίες, «με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία εκ των έσω».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, απαντώντας στην καθιερωμένη μαραθώνια συνέντευξη, η οποία διαμορφώνεται μέσα από ερωτήσεις πολιτών χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπούζινα πολιτική δολοφονία.