Στιγμές κοινοβουλευτικής υστερίας έζησε ξανά χθες η Βουλή. Οσα συνέβησαν ουσιαστικά εγκαινίασαν τον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων που άφησε πίσω της η ΙΕ’ κοινοβουλευτική περίοδος –δηλαδή, εκείνη η Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στην ημερήσια διάταξη είχε προγραμματιστεί για τις δέκα το πρωί να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την Κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ’. «Η ώρα είναι 10.52 και στην αίθουσα βρίσκονται 57 βουλευτές, δεν έχει συμπληρωθεί η απαρτία. Θα διακόψουμε για 10 λεπτά προκειμένου να συμπληρωθεί» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Κανονισμού της Βουλής, κατά το οποίο το Σώμα δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού (75 βουλευτές).

«Κυρία Πρόεδρε, τι να αποφασίσουμε; Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα!» άρχισε να φωνάζει ο Βασίλης Κικίλιας. «Μα τι λέτε τώρα!» συνέχισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οι διαμαρτυρίες των βουλευτών από τις πτέρυγες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν εμπόδισαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επέμεινε στην καθολική εφαρμογή του Κανονισμού. Με μία παράλειψη βέβαια: η Πρόεδρος της Βουλής επιδίωξε την απαιτούμενη απαρτία έχοντας καθυστερήσει την έναρξη της συζήτησης κατά μία ώρα. Το συγκεκριμένο επιχείρημα βρέθηκε λίγο αργότερα στη φαρέτρα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, χωρίς βέβαια να περιμένουν να ακούσουν αν η Πρόεδρος καθυστέρησε τη συζήτηση για να δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να προσέλθουν στην Ολομέλεια.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κωνσταντοπούλου για «βάναυση παραβίαση» του Κανονισμού. Οπως είπε, στο άρθρο 24 ορίζεται ότι η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, αλλά όχι ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν στην αίθουσα δεν είναι το 1/4 των βουλευτών. «Αυτή είναι δική σας ερμηνεία» φώναξε ο Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Αν θέλατε να κάνετε αυτό το ωραίο σόου γιατί δεν το κάνατε στις 10.00;». Συνέχισε μάλιστα την επίθεσή του προχωρώντας σε μία κατηγορία χωρίς προηγούμενο. «Επειδή συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που περιέχει και άρθρο για το μπούλινγκ, μπούλινγκ από εσάς, κυρία Πρόεδρε, δεν δεχόμαστε» είπε, καταχειροκροτούμενος από τους γαλάζιους βουλευτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Κουτσούκος αφού κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι δεν είναι «πρόεδρος μονομελούς οργάνου αυταρχικού καθεστώτος», της πρότεινε να παραδίδει την Προεδρία στους αντιπροέδρους όταν έχει άλλες υποχρεώσεις.

Ο Κουτσούκος βέβαια υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο, στην προκειμένη χωρίς την Πρόεδρο της Βουλής. Και αυτό γιατί η τελευταία έσπευσε να του υπενθυμίσει πως ήταν εκείνος που πρόσφατα την πλησίασε στην έδρα και τη ρώτησε «αν υπάρχει χρόνος για να πιει ένα καφεδάκι». «Το να επιδιώκετε να έρχεστε καθυστερημένα και μετά να ψέγετε την Πρόεδρο είναι, νομίζω, υπερβολή» του είπε.

Αμέσως μετά, ως «παλιά καραβάνα» της Βουλής ο Θανάσης Παφίλης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Είναι απαράδεκτο πράγματι να αρχίζουμε μία ώρα αργότερα, αλλά μη γίνεστε και τιμητές. Ελεος δηλαδή! Κι εσείς όταν ήσασταν, τα ίδια δεν γίνονταν; Πότε άρχιζε η Βουλή στις δέκα;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ωστόσο πως δεν είναι σοβαρές οι ενστάσεις της Προέδρου περί μη απαρτίας.

Αμετακίνητη στην απόφασή της έμεινε πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «Η Βουλή να εγκρίνει (νομοσχέδια) με τρεις βουλευτές είναι μια εικόνα ντροπής που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Σωστό, αρκεί να έρχονται όλοι στην ώρα τους. Κι όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση «όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι»!